Fra fasit til forskning: Møt vår nye leder Guro Elisabeth Lind
Guro er utdannet biolog og jobber til daglig med kreftforskning på Oslo Universitetssykehus. Prosjektleder for Akademiet for yngre forskere har bedt Guro fortelle mer om sin forskning, forskerhverdag og veien inn i forskningen.
Av Herdis Hølleland, Prosjektleder for Akademiet for yngre forskere og Guro Elisabeth Lind, Leder for Akademiet for yngre forskere
Hva forsker du på?
Jeg forsker på kreft. Kreft er en sykdom som rammer mange. Selv om det er forskjeller fra krefttype til krefttype er dødeligheten generelt høy ved langtkommet sykdom. Tidlig oppdagelse av kreft, før den spres til andre organer, vil bety at flere pasienter kan overleve. I vår forskning jobber vi med å identifisere særegenheter hos kreftsvulstene som kan fungere som ’merkelapper’ for kreft. Målet vårt er å oppdage kreft tidlig ved å lete etter de riktige merkelappene i kroppsvæsker som blod og urin.
Hvordan ser din forskerhverdag ut?
Den er spennende, variert og travel. Planleggingen av forskningsprosjektene, inkludert analysene som skal utføres og fortløpende evaluering av resultatene underveis tar en del tid. I tillegg er det viktig å holde seg oppdatert innen fagfeltet ved å følge med på litteraturen og på vitenskapelige konferanser. Noe tid går med på søknader om forskningsmidler, rapporteringer og ikke minst formidling av forskningen, inkludert gjennom undervisning. Som leder av en forskningsgruppe har jeg ofte møter med prosjektdeltakere og samarbeidspartnere. Innovasjon er også en naturlig del av hverdagen.
Hvordan ble du interessert i forskning?
Min interesse for forskning be vekket i ung alder, da jeg skjønte at fakta beskrevet i lærebøker var basert på nettopp forskning. I biologiundervisningen på videregående innså jeg at læreboken – som for meg fram til da hadde vært å anse som en fasit – ikke kunne gi alle svar. Ønsket om å finne ut av hvordan ting henger sammen førte meg inn på forskersporet. Jeg ønsket dessuten at forskningen skulle utgjøre en forskjell og ha en konkret nytteverdi, så kreft var et naturlig valg.
Har du lyst til å bli bedre kjent med Guro - les portrettintervjuet i Forskerforum.