Er folk redd oppdrettsfisk?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye snakk om oppdrettslaks i mediene for tiden. Det er flere forskere som nå går ut og sier at vi ikke bør spise den i det hele tatt. Vi lurer på hva folk flest mener om dette, og har derfor tatt turen til Storo storsenter og Sjøveien fiskebutikk for å spørre dem. 

Mange takket nei til intervju, men her er de som sa ja.

Astrid. Tilfeldig forbipasserende på senteret.

Astrid spiser fisk, men hun er ikke bevisst på om fisken hun spiser er oppdrettsfisk eller ikke. Angående medieoppslagene om oppdrettsfisk har hun ikke satt seg inn i sakene. - Jeg har egentlig bare lest overskriftene, sier Astrid.

Astrid. (Foto:Victoria)

Silje. Butikkmedarbeider på Oliviers&CO.

Silje spiser ikke så mye fisk, og mener at oppmerksomheten i media er voldsomt overdrevent. 

Hun vet at to kilo villfisk tilsvarer en kilo oppdrettsfisk.

Rolf. Tilfeldig forbipasserende på senteret.

Rolf spiser ikke så mye fisk, men om han først spiser fisk så foretrekker han å ikke spise oppdrettfisk. Han sier det er grei info, og bra at man får vite hva man spiser. Rolf føler allikevel at det er trygt å spise oppdrettsfisk siden det er i såpass små mengder. Han mener det er større risiko for å få sykdommer om man spiser store mengder av det. 

Rolf. (Foto:Victoria)

Tom. Tilfeldig forbipasserende på senteret.

Tom spiser fisk, men interesserer seg ikke for om det er oppdrettsfisk eller ei. Han har ikke fulgt med i nyhetsoppslagene om oppdrettsfisk.

Grete. Tilfeldig forbipasserende på senteret.

Grete spiser mye fisk, men hun spiser ikke oppdrettsfisk. Hun krever å få vite om fisken hun kjøper er oppdrettsfisk. Hun sier hun er veldig skeptisk til oppdrettsfisk etter å ha sett i nyhetene, og mener at de er både opplysende og skumle. Hun refererte til 1952 (Tsjernobyl ulykken), da melken ble forurenset. Myndighetene i Norge sa ikke ifra om dette og satt basar på norsk helse og bøndenes jobb. Alt de tenkte på var penger, noe som viser at de ikke var til å stole på.

Grete. (Foto:Victoria)


Stig. Tilfeldig forbipasserende på senteret.

Stig spiser fisk og vet at laksen han spiser er oppdrettsfisk. Han spiser mye hvit fisk som ikke er oppdrettsfisk i tillegg. Stig mener at det i nyhetene er ganske så opphausa, og at det ikke er farlig å spise oppdrettsfisk. Han mener det kommer an på mengden fisk.

Stig. (Foto:Victoria)


Lisa. Butikkmedarbeider på Sjøveien fiskebutikk.

Lisa mener det er trygt å spise oppdrettsfisk siden den er godt kontrollert. Hun spiser oppdrettsfisk selv også. Hun sier det er mange forskjellige meninger i nyhetene, og at det er lett å gjøre folk redde. Noe som gjør at de som ikke selger oppdrettsfisk, får flere kunder.  I Sjøveien fiskebutikk der hun jobber, selger de oppdrettsfisk. 

Lisa (til venstre) med en kollega fra fiskebutikken. (Foto:Victoria)

Totalt var det to av sju som var bevisste på om fisken var oppdrettsfisk eller ikke. De fleste hadde fått med seg alt lakseoppstyret, men det var bare noen få som brydde seg om det.

Powered by Labrador CMS