Strabaser for mer trafikksikker elg

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver eneste vinter meier biltrafikken og NSB sine tog ned hundrevis av elg som søker til veg og jernbanespor når snøen ligger tjukk i skogen. Ikke rart at både Vegvesenet, Jernbaneverket og store grunneiere som Statskog gjerne bidrar til forskning som kan finne måter å berge skogens konge på!

I Nord-Trøndelag, og spesielt i Namdalen, er elgpåkjørsler et stort problem. Nordtrønderske forskere har testet ut et viltgjerde med strøm i langs jernbanelinja i Harran gjennom tre vintersesonger, og publisert en spennende forskningsrapport.

Kort fortalt så ser det ut som strømgjerder får elgen til å tenke seg om to ganger før den går ned på jernbanelinja. Forskerne satte først opp et gjerde med strømførende ståltråd, men det viste seg at elgen ikke så dette gjerdet godt nok. Siden prøvde de ut en variant med oransje strømbånd i tillegg – og da viste elgsporene i snøen at over 60 prosent av elgene som kom bort til gjerdet valgte en annen veg.

For de som er interessert i flere resultater fra forskningen, anbefaler jeg rapporten ”Elg/reingjerdet på Falmår”. Selv har jeg latt meg fascinere av måten denne forskninga ble utført på og alle strabasene forskerne hadde for å få dokumentert oppførselen til elgen!

Strømgjerdet var cirka 2,5 meter høyt og hele 5 km langt, og en ønsket altså å finne ut hvordan gjerdet virket på atferden til elgen. Dermed måtte en patruljere gjerdet jevnlig, for å se etter spor og tolke sporene for å finne ut om elgen hadde vært borti gjerdet eller ikke.

Biologene fikk en god idè etter hvert: Hva om en monterer opp videokamera på strategiske plasser langs gjerdet – slik at vi kan SE hva som skjer når elgen får strøm i snuta? Som sagt, så gjort, og dermed hadde faktisk også JEG fått innholdet til min aller første forskning.no-sak, om videoovervåkning av skogens konge. Medieresponsen fra hele landet i kjølvatnet av denne saken tok pusten fra både meg som forskningsformidler og forskerne selv.

Spenningen var stor da innholdet fra videokameraet, som hadde bevegelsesaktivering og skulle begynne å filme når elgen kom inn i bildet, skulle analyseres. Dessverre hadde også vinden i trærne utløst filmingen – og forskerne fikk noen ganske ensformige og kjedelige timer foran TV-skjermen mens de studerte namdalsk ruskevær!

Likevel – helt uten interesse var ikke videofilmene. En elg som spaserte langs gjerdet var tross alt filmet, og dessuten hadde man snapshots av et rådyr og en rev. Dessuten hadde jo selve kamerateknologien virket helt supert – i både regn, snøstorm og 20 kuldegrader…

Noen andre kuriositeter og utfordringer dukket også opp:
• Mye namdalsk blautsnø tynget ned det oransje strømbandet slik at det traff tråden under og strømgjerdet kortsluttet
• Tre ekstra spretne elger hoppet over hele strømgjerdet, til tross for at det var 2,5 meter høyt
• En bever felte et tre som falt ned på gjerdet og kortsluttet det…

Ikke helt enkelt å forske på ville dyr, med andre ord. Men veldig viktig når en tenker på at ulykker med påkjørt elg kanskje kan unngås med enkle tiltak som strømgjerder. Lykke til videre, elgforskere i Nord-Trøndelag!

Powered by Labrador CMS