Til Afrika med satellittsender

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer hadde jeg gleden av å delta i et fantastisk artig forskningsprosjekt. Tre fiskeørnunger fikk hver sin solcelledrevne satellittsender på ryggen før de la ut på sin første tur til vinterkvarteret i varmere strøk. Hjemme i Steinkjer satt en spent og superengasjert biologiforsker og fulgte dem på kartet dag for dag via internett.

Fiskeørnungene i fjor het Sigrid, Ola og Bendik, og de var oppkalt etter hjelpsomme oppsynsfolk som var med på merkinga. Min rolle i prosjektet var å formidle det som skjedde til allmennheten: Vi syntes rett og slett at dette var så spennende at alle burde få høre om det!

Sigrid styrtet i Østersjøen – i alle fall stoppet plottene fra henne der få dager etter take-off fra reiret i Lierne. Ola fra Snåsa fløy mer eller mindre raka vegen ned til Nigeria, og koste seg ved en sideelv til floden Niger fram til signalene fra ham også stoppet like før jul i fjor.

Bendik fra Steinkjer tok av lenge etter de andre, la inn en stopp i Sør-England og endte etter hvert sine dager i det vi TROR kan være et landbasert fiskeoppdrettsanlegg i det sentrale Spania. Alle tre bidro de til at forskerne nå vet mye mer om trekkrutene til fiskeørnen!

Dette prosjektet har alt som skal til for å bli en formidlingssuksess. Selve ideen med å følge ville fuglers trekkrute på nettet er spennende nok i seg selv. Forskeren som har hovedansvaret for prosjektet er selv en formidler av rang, og han er så levende engasjert og gir så mye av seg selv i møte med journalister og andre at han straks ble en yndling i alle kanaler. Dessuten var forskningsrapporten også spennende!

Dermed ble det heller ikke så vanskelig å finne finansiering til enda et år med fiskeørnforskning, etter det første året med Sigrid, Ola og Bendik. Mange fulgte daglig nettsiden med informasjon om de tre fuglene, som forskerne TRODDE skulle til et sted i Afrika. Og mange syntes det var spennende…

I år var tre nye nordtrønderske fiskeørnunger på vingene med satellittsender i ryggsekken. Mokka, Maja og Ørnulf ble døpt av Trønder-Avisas lesere, og vi kunne følge dem dag for dag via et interaktivt kartsystem lagt ut til allment innsyn på internett.

Forskerne trodde i midten av oktober at at årets fugler hadde slått seg til ro i Sentral-Europa. Ørnulf og Maja tok en lang pause i Spania. Men så, helt uventet for ei uke siden, klemte Ørnulf til tvers over Middelhavet der det er bredest! Via Tunisia har han den siste uka flydd helt ned til Nigeria, og ennå vet ikke forskerne om han har slått seg til ro for vinteren.

Maja lettet også på vingene igjen omtrent på samme tid. Hun krysset Gibraltar-stredet til Marokko, og ble dermed den første fiskeørnungen som gjorde slik forskerne trodde på forhånd: Krysse havet der det er smalest og unngå å fly lange strekninger over vann.

Hva vil skje videre med Maja og Ørnulf? Vi vet ikke, men du kan følge med selv på den interaktive kartsiden på internett. Kanskje havner de i det samme området til slutt? Sikkert er det i alle fall at vi vet mer om fiskeørnen nå enn tidligere, takket være det nordtrønderske forskningsprosjektet.
 

Powered by Labrador CMS