Her ser vi deler av produksjonsrommet og vinkjelleren i Villa dei Quintili.

Her satt Roma-fiffen og nøt en pussig form for underholdning

Denne villaen kan ha vært åsted for svært luksuriøs vinproduksjon.

I utkanten av dagens Roma ligger restene av en gigantisk romersk villa kjent som Villa dei Quintili – Villaen til Quintilius-brødrene.

Villaen har overlevd som ruin i nesten 2.000 år og den har vært gravd ut i flere omganger – sist i 2017 og 2018 ifølge en ny studie i tidsskriftet Antiquity.

Dette var sannsynligvis en viktig og staselig eiendom gjennom flere århundrer. Det finnes arkeologiske spor her helt tilbake til 200-tallet f.Kr., men villaen stammer fra 100-tallet e.Kr.

Quintilius-brødrene, som villaen er oppkalt etter, skal begge ha vært konsuler i Roma rundt år 150. På denne tiden valgte keiseren av Roma to konsuler som styrte sammen hvert år – konsulene var de høyest rangerte embetsmennene i Roma, ifølge Store norske leksikon.

De to brødrene var medlemmer av en gammel patrisier-familie i Roma. Patrisierne var de elitistiske og aristokratiske familiene i Roma.

Inskripsjoner på blant annet vannrørene i villaen kobler den til patrisier-brødrene, men familien mistet eiendommen da den ble tatt over av Romas keiser Commodus rundt år 182.

Han styrte Roma mellom 180 til 192. Nå er han mest kjent som inspirasjonen til Joaquin Phoenix sin keiser-rolle i filmen «Gladiator» fra 2000.

Commodus skal ha tatt livet av Quintilius-brødrene og ekspropriert eiendommen, slik at den ble eid av keiseren.

Nå har altså arkeologer gjort utgravninger her, men hva har de funnet?

Runinen av Villa dei Quintili. slik den ser ut i dag - som nå er et museum.

Vinproduksjon som underholdning?

Forskerne mener å ha avdekket et vinproduksjonsanlegg som stammer fra 200-tallet e.Kr. i villaen.

Romerne var både store konsumenter og produsenter av vin og det var relativt vanlig med anlegg for å lage vin, men dette er ikke vanlig vinproduksjon.

I den nye forskningsartikkelen beskriver forskerne et veldig spesielt anlegg. Vinanlegget består av flere rom som er typiske for vinproduksjon – for eksempel et stort rom der hvor vindruene ble tråkket.

Dette er et arbeidsrom, og vanligvis ville veggene vært kledd i en type romersk betong som tålte vann. Her kan du lese mer om de spesielle egenskapene til romersk betong.

Denne type betongvegger er kjent fra flere andre vingårder.

Men ikke i Villa dei Quintili. Under utgravningene viste det seg at dette rommet, og flere andre i produksjonsanlegget, var kledt i forskjellige typer marmor. Forskerne fant rester av både hvit og såkalt rød breccia-marmor, blant annet i trappen som gikk ned til kjelleren.

Saften rant videre gjennom kanaler og til andre rom hvor den ble behandlet og til slutt ned i kjelleren hvor vinen ble lagret i store nedgravde krukker kalt Dolia defossa.

Denne trappen ned til vinkjelleren har fortsatt hvit marmor på trinnene.

Utsikt til vinen

Rundt produksjonsanlegget ligger det også flere forhøyde rom som var koblet sammen via en gang. Disse rommene har vært pusset opp flere ganger, og arkeologene har funnet restene av flotte flisgulv her.

De mener at det kan være snakk om å bruke vinproduksjonen som et slags show, kanskje mens eliten satt og spiste i rommene som hadde utkikk mot produksjonsanlegget.

De kaller det rett og slett et slags vinproduksjons-teater, selv om det også ble laget ordentlig vin her. Forskerne sammenligner det med andre, store og påkostede villa-anlegg som også lå rett under keiseren, hvor det også foregikk vinproduksjon.

Et av rommene med utsikt over vinproduksjonen.

Forskerne mener at denne utstillingen av vinproduksjon var en måte overklassen kunne vise fram, romantisere og se på landbruksarbeidet som lå til grunn for mye av velstanden i Roma.

Men det skjedde altså i et vinproduksjonslokale som var svært utsmykket og uvanlig på flere vis.

Referanse:

Dodd mfl: The spectacle of production: a Roman imperial wineryat the Villa of the Quintilii, Rome. Antiquity, 2023. DOI: 10.15184/aqy.2023.18. Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS