Arkeologer har gravd frem et utsmykket gulv i det som var en romersk villa i Storbritannia.

Romersk mosaikk gravd frem på jorde i England

– Det var vanlig at man smykket gjestebudsalen i villaen med ekstra fine og store mosaikker, da man ville imponere gjestene, forteller norsk forsker.

Arkeologer har funnet restene av en stor romersk villa på et jorde i Rutland i England.

Gulvet i et av rommene var rikt dekorert. Her har forskere funnet en mosaikk som viser scener fra Iliaden, et av de eldste kjente litterære verkene på gresk.

Rommet er 7 x 11 meter og ble trolig brukt som spisesal eller underholdningsarena, ifølge en pressemelding fra University of Leicester.

Arbeidet er gjort av University of Leicester Archaeological Services (ULAS) i samarbeid med Historic England og myndigheter.

Gulvet kommer til syne igjen etter over 1.500 år.
Kunstverket trer frem.

Akilles seirer

Motivet som er avdekket i Rutland, viser Akilles sin kamp mot Hektor i den trojanske krigen. Det er første gang dette motivet er funnet i England.

Akilles er en sentral karakter i Iliaden og en helt i den trojanske krigen, ifølge Wikipedia. Hektor var prins og den beste krigeren i Troja. Han ble drept av Akilles.

Se motivene under.

Akilles (til venstre) og Hektor i kamp med vogn.
Akilles har vunnet og drar Hektor etter vognen.
Hektors kropp leveres til faren, kong Priamos (til høyre), i bytte mot prinsens vekt i gull.

Villa og tilhørende bygninger

I tillegg til mosaikk-gulvet har arkeologene oppdaget flere strukturer i området.

Rommet var en del av en stor villa som trolig var i bruk i senromersk tid, mellom 200 og 400 år e. kr.

Villaen er omgitt av det som ser ut til å være låver, sirkulære strukturer og muligens et badehus.

Forskerne fant rester av et menneske i jorden over mosaikk-gulvet. Dette og skader på gulvet tyder på at plassen var tatt i bruk på en annen måte på et senere tidspunkt.

Dronebilde viser mosaikken til venstre og et annet utgravingsfelt lenger opp.
Verket rengjøres.

Mytisk scene

Simon Malmberg er professor i klassisk arkeologi ved Universitetet i Bergen. Han synes dette virker som et spennende funn.

– Det finnes et tjuetall andre romerske villaer som er funnet i området, og mange fine eksempler på store mosaikker fra perioden, skriver Malmberg på e-post til forskning.no.

Simon Malmberg ved Universitetet i Bergen jobber blant annet med romersk arkeologi, spesielt senantikken.

– Det som gjør funnet uvanlig er at motivet viser en mytisk scene fra Iliaden, noe som vi finner eksempler på fra de fleste deler av Romerriket, men som er mer sjelden i det romerske Britannia.

Det var vanlig at man smykket gjestebudsalen i villaen med ekstra fine og store mosaikker, forteller han. Da for å imponere på gjestene.

Kan ha vært kristen

Funnet er en typisk senromersk mosaikk, skriver Malmberg. Man brukte relativt store steinbiter i flere farger, og figurene er mindre naturalistiske enn tidligere.

– Dette er typisk for det sene 200- eller 300-tallets mosaikker i hele Romerriket, og er den siste fasen av mosaikker i Britannia, før romerne ga opp provinsen i begynnelsen av 400-tallet.

– Valget av motiv viser til en klassisk utdanning, der man leste for eksempel de homeriske diktene, og kan ha fungert som et emne for middagssamtaler.

Men motivene er ikke et bevis for at eieren ikke var kristen, forteller han.

– Kristne kunne ofte også dekorere sine hus med mytiske motiver fra den førkristne tiden.

Funn av knokler.

Godt bemidlet

– Dette er absolutt det mest spennende romerske mosaikkfunnet i Storbritannia det siste århundret, mener John Thomas ved ULAS. Han har ledet utgravingen.

– Det gir oss nye perspektiver på holdningene til mennesker på den tiden, deres koblinger til klassisk litteratur, og det forteller oss også mye om den som bestilte dette verket, sier Thomas i pressemeldingen.

Eieren må ha vært en person med kjennskap til klassikerne, og han måtte hatt godt med penger for å bestille de detaljerte bildene, sier Thomas.

Oppdagerne Jim Irvine og faren etter de først gravde seg ned til mosaikken.

Funnet på et jorde

Det var Jim Irvine, sønn av landeier Brian Naylor, som først oppdaget plassen. Han meldte fra til lokale myndigheter.

– En vandring på jordene med familien ble til en utrolig oppdagelse, sier han.

På gåturen la Irvine merke til uvanlige potteskår på jordet. Det var under nedstegningen i 2020. Han kikket på plassen på google earth og la merke til en kant i landskapet.

– Vi gikk ned hit med en spade. Jeg gravde en grunn grøft og det var på akkurat rett sted, sier han til BBC.

Det siste året har det vært en spennende reise, forteller Irvine.

– Det har vært veldig spennende å ha vært involvert i og å jobbe med arkeologene og studentene på stedet. Jeg kan bare forestille meg hva som vil bli avdekket neste gang!

Det er planlagt videre utgravinger i 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS