De trofaste medarbeiderne

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke fikk 10 av Veterinærinstituttets medarbeidere Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste ved instituttet. Alle hadde arbeidet minst 30 år hos oss. Det ble en hyggelig markering hvor også representanter for våre to eierdepartementer var til stede.

Blant de som mottok medaljen var det forskere, ingeniører, en sekretær, en rengjøringsassistent og to tidligere direktører. Dette var en anledning da direktør og vaskehjelp ble behandlet likt. Det var en anledning da lojalitet og trofasthet til arbeidsgiver ble satt pris på. Ulik status eller posisjon i organisasjonen betydde ikke noe denne dagen.

Jeg satt mellom to eldre damer som hadde kommet fra et av våre regionale laboratorier for å motta utmerkelsen. Da jeg hørte de snakke seg imellom om hvordan de opplevde utmerkelsen og de rosende ordene de hørte om seg selv, sto det veldig klart for meg at dette var en viktig markering og en tradisjon det er verdt å ta vare på.

Slike markeringer blir det færre av i årene som kommer. Lang og tro tjeneste gir ikke status lenger. Nei, nå gjelder det å flytte på seg før man ”gror fast”, utvikle seg og får nye utfordringer. Lojaliteten til arbeidsgiveren går ned og behovet for selvrealisering går opp. Folk hopper fra den ene arbeidsplassen til det andre i stadig søken etter noe bedre og noe morsommere. Det gir status å skifte jobb og man blir oppfattet som treg og uten ambisjoner dersom man forblir på samme stedet i mange år.

Jeg tror utviklingen kan ha gått for langt og at det i dag stilles for store forventninger til hva jobben skal gi av selvrealiseringsmuligheter. Mange av de jobbene som må utføres for at samfunnet skal kunne fungere gir ikke rom for kreativ tenkning eller selvrealisering. Kontorer og sykehuskorridorer må vaskes, søppel må tømmes og busser må kjøres. De som ivaretar disse oppgavene fortjener både heder og respekt; mer heder og respekt enn de får i dag.

Gjennom å holde liv i tradisjonen med markeringer og utmerkelser til dem som har jobbet lenge på samme sted, viser ledelsen at man setter pris på lojalitet og stabilitet. Samtidig signaliserer man at dette er en viktig verdi for virksomheten. Vi trenger de stabile og trofaste medarbeiderne - også i forskningsmiljøene.
 

Powered by Labrador CMS