Har du innebygd god impulskontroll?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en medarbeidersamtale nylig ble jeg introdusert for begrepet ”innebygd god impulskontroll”. Det synes jeg er et godt begrep og noe vi ledere bør legge oss på minne. De som har innebygd god impulskontroll er heldige. Jeg skulle ønske jeg var født med en. Det er jeg ikke, så jeg må bruke andre strategier for å oppføre meg som om jeg har en.

Å ha god impulskontroll er en viktig og kjærkommen egenskap hos ledere. Vi bombarderes av informasjon og ofte forventes det at vi responderer hurtig. Da er det viktig å ha tunga rett i munnen og tenke seg om før man svarer. Hvis ikke kan man lett forplikte seg til noe man egentlig ikke kan eller ønsker å stå inne for.

Man får stadig vekk forespørsler fra medarbeidere om penger til å reise på kongress og kurs, muligheten til å kjøpe utstyr, mulighet for videreutdanning, fritak fra å gjøre bestemte type oppgaver, avspasering, ferie også videre….. Vi vil jo gjerne være greie sjefer så det er veldig lett å si ja på impuls. Først etterpå oppdager man at man burde ha vært mer prinsipiell, tenkt seg om og konferert med andre før man tar en avgjørelse.

Man må også utvise impulskontroll når man arbeider med store forskningssøknader og søker partnere. Det er veldig lett å love bort en plass i konsortiet før man egentlig har tenkt grundig i gjennom hva prosjektet skal dreie seg om og hvilken kompetanse man leter etter. Det er vanskelig å kaste ut partnere som man allerede har forpliktet seg overfor fordi man har funnet andre man heller vil samarbeid med.

Også i andre typer forhandlinger er det viktig å ha god impulskontroll. Det er en del av hele spillet ved forhandlinger å skjule for motparten hva man tenker og føler under veis. Det man sier og tilbyr skal være veloverveid.

Jeg har tidligere skrevet om eposten man ikke skal sende. Det kommer en del eposter som får adrenalinet i blodet til å stige og jeg merker at jeg av og til har lyst til å svare umiddelbart og være skarp tilbake. Hadde jeg fulgt impulsene mine ville jeg bidratt til å skape nye problemer eller forverre gamle. Bevissthet om dette gjør at jeg bedre enn før klarer å undertrykke det umiddelbare behovet for å reagere.

I møte med medarbeidere hender det også at jeg må presse meg til å telle til ti. Det sies ting som jeg opplever urettferdig eller feilaktig og jeg føler trang til å forsvare meg eller korrigere. Da leter jeg etter knappen for impulskontroll. Som leder må du akseptere at noen medarbeidere gir deg tilbakemeldinger på en måte som du ikke liker. Du har lov til å mislike det, men det er din plikt å beherske deg og ikke svare på samme måte.

Vi er alle mennesker med ulike personligheter. Vi ledere er ikke noe unntak. De som har innebygd impulskontroll har gode forutsetninger for å bli gode ledere. Vi andre må leve med vår personlighet, men kontrollere vår atferd. Det er mulig å trene seg opp til å utøve god impulskontroll. Første trinn i prosessen er å erkjenne at god impulskontroll er en viktig atferd ved godt lederskap. Så må man ha vilje til å beherske seg. Når de forutsetningene er på plass, kan man jobbe mer konkret med hvordan man skal styre sine impulser.
 

Powered by Labrador CMS