Bortgjemt forskning

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da jeg startet min forskerkarriere studerte jeg et emne som var garantert partykiller. De siste 12 årene har jeg derimot forsket på genmodifisering av planter og matvarer. Altså et emne som skaper mye offentlig debatt og sterke følelser. Jeg påstår likevel at det kan være nesten like vanskelig å få oppmerksomhet om den forskningen jeg driver med nå, som det i sin tid var å snakke om bittesmå sopp på råtne planterester i vårløsningen.

Vi forskere har selvfølgelig ansvar for å drive god formidling av vår forskning. Jeg opplever regelmessig at journalister ringer meg i håp om å få et pangoppslag om hvor farlig genmodifisert mat er. Det kunne selvsagt vært fristende å gi dem det de ønsker, og kanskje få et stort oppslag i aviser og nyhetssendinger.

Forskning krever tålmodighet, og må følge noen spilleregler. Det er langt mellom enkle og absolutte ja eller nei svar. Årsaker og virkninger er ofte vanskelige å forstå, og sammenhenger er kompliserte. Journalister og publikum vil gjerne ha de enkle, tabloide svarene. Forskeren må finne balansen mellom folkeopplysning og overforenkling.

En av forskernes viktigste spilleregler er å følge prinsippet om fagfellevurdering før offentliggjøring av resultater. Hensikten er blant annet å sikre at det faktisk er belegg for konklusjonene som presenteres. For eksempel må mulige feilkilder være presentert og drøftet. Slikt er det sjeldent rom for i mediene.

Genmodifisering er et av de emnene som fortjener å bli forstått av mange. Fordi det omfatter alt fra din personlige helse og matglede til spørsmål om globale klimaendringer, sult og fattigdom. Jeg tror det finnes mange i Norge som i likhet med meg er opptatt av helheten i disse problemstillingene.

Som forskere flest kommer jeg aldri i nyhetene, på Brennpunkt eller til Skavland etter telefonsamtaler med journalister. Når jeg blir desperat etter litt oppmerksomhet og berømmelse kan det derfor være godt med en tankevekker. En relativt PR-kåt mannlig hopper har nettopp kuppet førstehoppet i nye Holmenkollbakken. Oppmerksomheten som fulgte stuntet smakte kanskje ikke så godt likevel?

Powered by Labrador CMS