Ungdommene som deltok i undersøkelsen skrev i gjennomsnitt 40 ord i minuttet. (Illustrasjonsbilde: Zivica Kerkez, Shutterstock, NTB scanpix)

Så raskt skriver ungdommer på mobilen

Én taste-teknikk skiller seg ut, ifølge ny forskning.

En ny studie gjort ved finske Aalto University viser at folk kan skrive nesten like fort på en smarttelefon som på et vanlig tastatur, melder The Guardian. Én taste-teknikk er den beste, ifølge forskerne bak studien.

Resultatene fra studien ble nylig presentert på 21st International Conference on Human-Computer Interaction with Mobile Devices and Services i Taiwan.

Studien involverte 37 000 frivillige fra 160 land. De fleste av deltakerne var kvinner i 20- årene og omtrent halvparten var amerikanere. Testen gikk ut på at deltakerne fikk opp ulike setninger på sin smarttelefon og skulle skrive av setningene.

De som skrev med én finger fikk i gjennomsnitt 29 ord per minutt. De som mestret to- tomler-teknikken skrev 38 ord per minutt i gjennomsnitt. Det er bare 25 prosent saktere enn en gjennomsnittsbruker på et tastatur på en datamaskin.

Anna Feit, dataforsker ved ETH Zurich i Sveits og en av forskerne bak den nye studien, sier til The Guardian at studien viser at det er best å bruke begge tomlene når man skriver på en smarttelefon.

– Vi viste i stor skala at mennesker som skriver ved å bruke begge tomlene er mye raskere enn de som bare bruker en finger, sier Feit.

Ungdommer er kjappest

Ungdommene som deltok i undersøkelsen skrev i gjennomsnitt 40 ord i minuttet. Dermed er de den aldersgruppen som skriver raskest på en smarttelefon. Deltakerne i 40- og 50-årene skrev henholdsvis 29 og 26 ord per minutt.

Feit mener ungdommer har mye erfaring med å skrive på smarttelefoner. Dermed utvikler de skriveferdighetene sine.

– Det forklarer hvorfor ungdommer, som bruker mer tid på sosiale medier og kommuniserer med hverandre, skriver raskere, sier Feit.

Tor W. Andreassen er professor i innovasjon på Norges Handelshøyskole i Bergen. Han ser ikke de store fordelene ved at ungdom skriver raskest.

– Det må være rent produktivitetsmessig, at de klarer å kommunisere raskt skriftlig. Jeg kan ikke se noe andre gode argumenter for det. Dette er et volumtall som ikke sier noe om innholdet. Men gitt kvalitet, så blir det mulig å kommunisert raskere.

– Ubevisst

Den norske medieundersøkelsen viser at 82 prosent av ungdommer mellom 14 og 20 år brukte sosiale medier daglig i fjor. De tre hovedaktivitetene for alle aldersgruppene i undersøkelsen var å lese innlegg fra venner (66 prosent), sende meldinger (58 prosent) og få nyhetsoppdateringer (54 prosent).

Andreassen er ikke overrasket over tallet.

– Frykten for å ikke være inne i den sosiale loopen gjør at de yngre ofte sjekker sosiale medier. I den alderen handler det veldig om å finne sin egen identitet, gjennom aksept i gruppen. Da må du være aktiv på sosiale medier og vise at du er i live. Gjennom å sjekke mobilen blir det en repetisjon.

– Når du har mobilen din fremme i så mange timer per dag blir du flink til å bruke mobilen. Uten at du vet om det så tar du den fram. Handlingen blir ubevisst og fort en vane, forteller han.

Andreassen forteller at selv om sosiale medier er svært populært, så har ungdommer aldri vært så ensomme som nå.

– Paradokset er at mange dialoger på sosiale medier skulle lede til mange sosiale samkvem. Likevel leder det til ungdom som opplever at de er ensomme. Når man er på mobilen, så er man ikke tilstede i sosiale nettverk. Jeg tror ikke det er bra at den sosiale statusen blant unge måles i antall likes, venner og følgere , mener Andreassen

Brukte flere timer på telefonen hver dag

Den nye studien viser at deltakerne i gjennomsnitt brukte seks timer på telefonen hver dag. Undersøkelsen Ungdata har kartlagt gutter og jenter fra 8. trinn til vg3. Den undersøkelsen viser at 65 prosent av gutter og 60 prosent av jenter bruker minst tre timer daglig foran en skjerm.

Andreassen lurer på hva det gjør med dialogen.

– Amerikansk forskning tyder på at unge mennesker unnviker sosiale settinger og dermed dialog. Samtidig kan du ikke si at de unge skal slutte å bruke internett. Det blir helt meningsløst. Jeg tror vi er på vei mot en ny bevisstgjøring med hensyn til tiden og bruken av sosiale medier. Vi har kommet tilbake til å se at menneskers dialog har en egenverdi og at man må oppsøke og bruke tid på det.

Likevel mener han at smarttelefonen gir flere gleder enn ulemper.

– Problemet er at skyggesidene fra et lite tall begynner å vokse. Man får en større avhengighetsproblematikk. Likevel er det altoverveiende at smarttelefonen er det beste som har skjedd siden strømmen.

Powered by Labrador CMS