10 år siden europeisk landing på Titan



Philaes landing på kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko 12. november 2014 er kanskje den aller vanskeligste landingen som har blitt gjort med en romsonde.

Men ESA har landet romsonder også på Mars og på Titan, Saturns største måne. Den sistnevnte landingen feirer i disse dager sitt 10-årsjubileum.

Den 14. januar 2004 gikk den europeiske landingssonden Huygens inn i atmosfæren på Titan. Da hadde Huygens fått haik med den amerikanske sonden Cassini ut til Saturn-systemet.

Turen dit hadde tatt de to romsondene 7 år, deretter fulgte en 21 dager lang soloferd for Huygens frem til Titan.



Klokken 13.34 norsk tid gikk Huygens inn i Titans disige atmosfære. Etter en 2 timer og 27 minutter lang ferd gjennom atmosfæren, landet romsonden på overflaten av en helt ukjent verden.

Derfra fortsatte Huygens å gjøre sine undersøkelser og sende hjem data i 72 minutter. Forskerne analyserer fortsatt dataene fra Titans atmosfære og overflate.

Her er de 10 viktigste oppdagelsene fra Huygens:

1: Titans atmosfære har mange lag

Huygens' målinger viser at Titans atmosfære har mange lag som varierer i tetthet og temperatur. Atmosfæren strekker seg fra 1400 kilometers høyde ned til overflaten.

2: Titans atmosfære har sterke vinder

Huygens' ferd gjennom atmosfære var til tider hard, for noen atmosfærelag hadde veldig sterk vind, opptil 430 kilometer i timen. Vindene på Titan følger samme retning som månen roterer, men i enkelte lag blåser vindene raskere enn månens egen rotasjon. Nede ved overflaten derimot var det nesten stille, med vindhastighet på under 1 meter per sekund.

3: Titans atmosfære inneholder metan

Titans atmosfære består hovedsaklig av nitrogen og metan. Metan ødelegges sakte av sollys, men mengden metan på Saturn-månen er likevel konstant, så atmosfæren får tydeligvis tilført metan. Det kommer nok ikke fra mikrobiologisk liv, men flytende metan under overflaten.

Fjell og elveleier på Titan sett av romsonden Huygens i 5 kilometers høyde. (Foto: ESA/NASA/JPL/University of Arizona)

4: Titans atmosfære inneholder nitrogen

Titan og jorda er de eneste verdenene i solsystemet som har en tykk atmosfære med nitrogen. Huygens' målinger viser at nitrogenet på Titan kommer fra ammoniakkforbindelser. Atmosfæren har nesten ingen edelgasser, som derimot finnes på jorda, Mars, Venus og Jupiter. Huygens' funn hinter til at da solsystemet ble til smeltet klodene sammen med mindre himmellegemer som tilførte dem ulike typer og mengder forbindelser.

5:  Titan er geologisk aktiv

Forekomsten av en edelgassisotopen argon-40 og tilførselen av metan til atmosfæren målt av Huygens, indikerer at Titan er geologisk aktiv. Kanskje spyr vulkaner og geysirer på overflaten ut forbindelser som metan, vann, ammoniakk og argon-40 fra Saturn-månens indre.

6: Titan har skyer av metan

Titans overflate er skjult bak en oransje dis. Huygens målte at denne disen finnes i alle atmosfærens lag. I 20 til 30 kilometers høyde består disen av frossent metan, mens det i 8-16 kilometers høyde finnes skyer av flytende metan og nitrogen. Kanskje regner det metan og nitrogen nede på overflaten.

7: Titan har aerosolpartikler i atmosfæren

Disen på Titan skyldes aerosolpartikler i alle lag av atmosfæren. Huygens tok to prøver disse, i 13-35 kilometers høyde og i 25-20 kilometers høyde. Aerosolpartiklene bestod av ammoniakk og hydrogencyanid og dannes mest sannsynlig når nitrogen og metan reagerer med sollys høyt oppe i atmosfæren.

Overflaten på Titan sett av den europeiske romsonden Huygens 14. januar 2004. (Foto: ESA/NASA/JPL/University of Arizona)

8: Titan har spor etter flytende væske

På sin ferd gjennom atmosfæren tok Huygens bilder av overflaten fra ulike høyder. Bildene viser at overflaten har fjell og daler, og kløfter, kanaler og elveleier som har blitt gravd ut av flytende væske som har strømmet gjennom landskapet med plutselig styrke.

9: Titan har et hav under overflaten

Huygens' målinger av elektrisk ledningsevne i atmosfæren oppdaget ingen lyn, men klare hint om at Saturn-månen skjuler et flytende hav av vann og ammoniakk fra 55 til 80 kilometer under den frosne overflaten.

10: Titan har finkornet "sand" av hydrokarboner

Arbeidet med å finne Huygens igjen på radarbilder fra banesonden Cassini, viste at Titan har dyner og formasjoner av en finkornet "sand". Den består av ørsmå partikler av hydrokarbon og vannis, fra 100 til 300 mikrometer i diameter.

Du kan lese mer om Huygens' oppdagelser på Titan her.

I programmet Cosmic Vision 2015-2025 legger ESA planen for videre utforsking av solsystemets ytre planeter. JUICE skal undersøke Jupiter og dens måner.

Powered by Labrador CMS