Banebrytende vindsatellitt tar nytt steg mot oppskyting
Først en påminnelse:
Er du interessert i romforskning og har lyst til å være med og påvirke europeisk romforskning, bli med på ESAs folkemøte i Oslo den 10. september 2016!
På meldingsfristen er 28. august og du kan melde deg på her.
Så til ukas ESA-bloggpost:
ESAs nye forskningssatellitt ADM-Aeolus har tatt et nytt og viktig skritt på den lange og utfordrende veien mot oppskyting.
ADM-Aeolus skal undersøke vindene på jorda, samt effekten av aerosoler og skyer i atmosfæren.
Det vil gi ny innsikt i de store vindsystemene, atmosfærens fysikk og hvordan disse påvirkes av et klima som er i endring.
Vil gi unike observasjoner
- ADM-Aeolus vil gi oss vindobservasjoner som er helt unike i forhold til dagens observasjonssystemer, sier professor Erland Källén, forskningsleder ved European Centre for Medium Range Weather Forecasts.
Ifølge Källén vil disse vinddataene fylle et tomrom i den globale observasjonen av jordas klima og værsystemer. Selv om ADM-Aeolus nå er noen år forsinket, trengs den fortsatt og forventes å ha en stor effekt på værvarslingen.
- Det er fordi atmosfæreanalysene i tropene domineres av vinddata, som igjen påvirker kvaliteten av værvarslene for Europa i uken som følger, sier Källén.
Han mener også at dataene fra ADM-Aeolus over havet både på den nordlige og den sørlige halvkule vil bli viktige for å bestemme posisjonen og utviklingen av jetstrømmer og fronter i atmosfæren.
Ser inn i vinden med laser
ADM-Aeolus skal se inn i jordas vinder i sanntid ved hjelp av laser. Det har ingen annen satellitt gjort tidligere.
Instrumentet som skal gjøre dette heter Aladin og består av to sterke lasere, et stort teleskop og flere svært følsomme mottakere.
Laserne vil skyte ut stråler av ultrafiolett lys mot jorda. Dette lyses reflekteres så av molekylene i lufta og de små partiklene av støv, is og vanndråper som finnes i atmosfæren.
Den lille mengden lys som partiklene sender tilbake til vindsatellitten vil bli fanget opp av teleskopet i Aladin-instrumentet og målt.
Utfordrende ny teknologi
Men å utvikle helt ny teknologi er ikke alltid lett og ADM-Aeolus har hatt sine utfordringer på veien.
For eksempel må det optiske utstyret i Aladin-instrumentet takle å bli utsatt for høyintensive laserpulser i minst tre år, i det krevende miljøet som rommet er.
Det har tatt lenger tid enn forventet å utvikle optiske instrumenter som kan tåle en slik ekstrem påkjenning. (Se også video nedenfor.) Men de nyeste testene viser at nå er de tekniske problemene løst.
- Det er svært godt nytt for forskerne og meteorologene som har ventet lenge på data fra Aladin-instrumentet, sier Frederic Fabre, prosjektleder for Aladin ved Airbus Defence and Space i Frankrike.
Det er denne romindustrigiganten som bygger Aladin-instrumentet i samarbeid med underleverandører og industribedrifter over hele Europa.
Også Denny Wernham, leder for Aladin ved ESA, er glad for at instrumentet nå er klart.
- De vellykkete resultatene viser det harde arbeidet, besluttsomheten og ekspertisen til gruppen i Toulouse som har vunnet over mange tekniske utfordringer for å kunne levere dette instrumentet, sier Wernham.
Nå er det avanserte og spesialbygde instrumentet endelig ferdig til å settes sammen med satellitten den skal jobbe på.
En av flere banebrytende satellitter
ADM-Aeolus har planlagt oppskyting i slutten av 2017. Det vil komme mange flere nyheter fra vindsatellitten i årene fremover.
Denne nye satellitten er bare en av flere Earth Explorers, ESAs program for nye og banebrytende forskningssatellitter.
De andre Earth Explorers som er i bane nå er issatellitten CryoSat, vannsatellitten SMOS og magnetfeltsatellittene Swarm. Du kan lære mer om dem i lenkene og i videoen over.
Flere andre Earth Explorer-satellitter er under utvikling.