Billigere, raskere og enklere å få forsøk til romstasjonen
Fra 2019 vil ESA tilby plass på utsiden av den internasjonale romstasjonen for eksperimenter fra kommersielle aktører.
Den nye eksperimentplattformen Bartolomeo med tilhørende tjenester skal få forsøk og teknologidemonstrasjoner opp i rommet billigere, raskere og enklere enn før.
Den internasjonale romstasjonen tilbyr et helt unikt miljø for vitenskapelige forsøk og testing av ny teknologi.
Her utføres eksperimenter innen mange ulike fagfelt, fra astronomi, biologi, datateknologi, fysikk, materialutvikling, medisin, robotikk, telekommunikasjon og mye mye mer.
Til nå har det vært både dyrt, tidkrevende og komplisert å få eksperimenter skutt opp og montert på kjempelaboratoriet i rommet.
Men fra 2019 vil opp til 11 eksperimenter fra private bedrifter eller organisasjoner få plass på Bartolomeo på utsiden av Columbus, den europeiske laboratoriemodulen på romstasjonen.
Kan styres fra jorda
Den nye kommersielle plattformen for forsøk har fått navnet Bartolomeo etter Christopher Columbus sin yngre bror.
Her vil altså så mange som 11 forsøk sitte, i cirka 400 kilometers høyde med direkte utsyn til jorda.
En superrask nettforbindelse gjør at data fra eksperimentene på Bartolomeo kan leses ned med en fart på opp til 10 gigabit per sekund. Det tilsvarer tiden det tar å laste ned en film i høy oppløsning (HD) på bare 30 sekunder.
I tillegg gjør den raske dataforbindelsen det mulig å overvåke og styre eksperimentene fra nær sagt hvor som helst på jorda i sanntid.
Det er også mulig å få forsøkene hentet inn og sendt tilbake til jorda for nærmere analyse.
Skytes opp etter bare ett år
Forsøkene på Bartolomeo kan veie fra 5 kilo, og dele oppskyting med flere andre forsøk, eller opp til 450 kilo, og dermed bli skutt opp alene.
Hver av de 11 plassene på Bartolomeo leies ut for minimum ett år.
Ventetiden fra leiekontrakten er skrevet under til eksperimentet kan skytes opp, vil være fra bare ett til to år. Dette er mye kortere tid enn det som har vært vanlig for forsøk på romstasjonen til nå.
Den nye kommersielle eksperimentplattformen vil kanskje være spesielt interessant for forsøk som holder øye med jordas klima og miljø, tester utviklingen av liv utenfor jorda, undersøker romværet rundt jorda og jordas interaksjon med sola, eller prøver ut ny telekommunikasjonsteknologi.
Klar fra 2019
ESA håper at den nye muligheten for kommersielle aktører å få eksperimentene sine raskt og billig opp på romstasjonen vil tiltrekke seg nye typer kunder, som høyteknologibedrifter, entreprenører i den private romfarten og andre innovatører.
Bartolomeo skytes opp til romstasjonen i 2019 med et Dragon-forsyningsfartøy fra SpaceX.
Det gjøres en hel mengde forsøk inne og utenpå romstasjonen hvert år. Du kan lese mer om dem her.
10 år med europeisk romlaboratorium
Den 7. februar 2018 feiret Columbus, den europeiske laboratoriemodulen på romstasjonen, sitt 10-årsjubileum.
Columbus ble skutt opp med romfergen Atlantis og montert på romstasjonen i 2008.
Byggingen, oppskytingen og monteringen av Columbus var en milepæl for europeisk romfart og romindustri, og viste veien for de automatiske forsyningsfartøyene ATV og senere, den europeiske modulen til det nye månefartøyet Orion.
Det var første gang europeisk romindustri leverte en så stor modul som var godkjent for bemannet romfart og skulle brukes av astronauter, noe som stiller høye krav til sikkerhet og teknologi.
10-årsjubileet til Columbus ble feiret med egen dag hos ESA. Du kan se presentasjonene under feiringen her.
Norge har hatt flere forsøk i Columbus, flere av dem styrt fra kontrollsenteret N-USOC i Trondheim.