Bli med på ESAs landing på Mars!

Onsdag 19. oktober 2016 er ESAs romsonde ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) og landingsmodulen Schiaparelli fremme ved Mars.

Da går ExoMars TGO inn i bane rundt vår røde naboplanet, mens Schiaparelli lander på overflaten.

TGO setter Schiaparelli fri den 16. oktober 2016. ESA vil gjøre oppdateringer om denne hendelsen fra kl 19.20 norsk tid på nettsidene til ExoMars og på sosiale medier. Følg @esaoperations, @ESA_TGO, @ESA_EDM, @ESA_ExoMars og emneknaggen #ExoMars.

Den 19. oktober blir landingen strømmet live på nettet på ESAs nettsider og ESAs Facebook sider fra klokken 15 til 22.

ESA inviterer også presse, bloggere og andre rominteresserte på sosiale medier til å være med på landingen den 19. og 20. oktober ved ESOC i Darmstadt i Tyskland. (Se mer informasjon lenger nede.)

Journalister og presse kan søke seg til møtet her.

Bloggere og andre fra sosiale medier søker seg på her.

Påmelding snarest!

Metan fra geologiske eller biologiske prosesser

ExoMars TGO skal blant annet undersøke sporgassene i Mars' atmosfære. Det gjelder spesielt metan, som kan komme fra biologiske eller aktive geologiske prosesser. Derfor er forskerne svært interessert i å vite mer om dette metanet.

TGO skal måle mengden av og hvor regelmessig metanet oppstår, samt prøve å spore kildene til denne gassen på vår røde naboplanet.

Banesonden vil også fungere som kommunikasjonsrelé for ExoMars-prosjektets neste steg, en rover som skytes opp våren 2020 og er fremme ved Mars samme høst.

Landingsplattform for tunge nyttelaster

Schiaparelli er en landingsmodul for tunge nyttelaster på Mars.  

Den 19. oktober går Schiaparelli inn i Mars' atmosfære og bremser seg selv først opp med et kjegleformet varmeskjold. Deretter skyter den ut en spesiallaget fallskjerm som bremser ytterligere.

Til slutt vil rakettmotorer bremse landingsplattformen til den svever to meter over bakken. Da vil Schiaparelli nærmest dumpe ned på overflaten, mens dens fleksible underlag tar av for støtet. Selve landingen vil bare ta 6 minutter.

Schiaparelli er full av målere og sensorer for å undersøke landingen. Men den har også med seg vitenskapelige instrumenter som vil måle vindhastighet, luftfuktighet, lufttrykk, og elektriske forhold på veien ned og på overflaten så lenge strømmen i batteriene varer.

Landingsmodulen skal brukes for å lande neste steg av ExoMars-prosjektet, som er en rover som skal lete etter vann og liv på og under overflaten.

For å kunne gjøre det er roveren i ExoMars 2020 utstyrt med blant annet et laboratorium for analyse av organiske forbindelser, et bor for å kunne ta prøver opp til 2 meter under bakken, og en norsk georadar som er testet på Svalbard.

Stor mediehendelse på ESAs senter i Tyskland

Dørene åpner hos ESOC klokken 14 den 19. oktober. Selve pressebriefingen starter kl 15, med introduksjon til ExoMars 2016-ferden fra forskerne som jobber med TGO og Schiaparelli, samt andre av ESAs eksperter, ingeniører og ledere.

Ankomsten til TGO og landingen av Schiaparelli vil selvsagt også bli sendt live til den besøkende pressen.

Den 20. oktober varer pressebriefingen fra klokken 10 til 11. Det vil da ha kommet mer data og målinger fra TGO og Schiparelli, samt bilder fra selve landingen.

ExoMars er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og den russiske romorganisasjonen ROSCOSMOS.

 

Powered by Labrador CMS