Bli med på nordlyskonferanse i Kiruna!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Romværet skapes av jordas samspill med sola og dens mektige magnetfelt. (Foto: ESA/P. Carril)

Stormer på sola skaper det fantastiske nordlyset, men kan også slå ut satellitter og annen elektronikk i bane. I verste fall kan dårlig romvær påvirke strømnettet på jorda. ESA inviterer til konferanse om nordlyset og romværet i Kiruna den 3. og 4. april 2014.

Det vakre nordlyset oppstår når ladete partikler fra sola ledes ned til polene av jordas magnetfelt. Sola sender hele tiden en strøm av partikler, kalt solvinden, ut i rommet, og den påvirker alle himmelllegemene i solsystemet, om de har magnetfelt eller ikke.

Siden flere andre planeter i tillegg til jorda har magnetfelt, finnes det nordlys også andre steder i solsystemet, fra jorda til Saturn.

Planetenes magnetfelt påvirkes av og samspiller sterkt med solas mektige magnetfelt. Dette kalles for jord-sol-forbindelsen og danner “været” i rommet rundt jorda.

Skandinavia sårbart for dårlig romvær

Noen ganger har sola kraftige utbrudd som kalles for solstormer, og slynger ut gigantiske skyer av høyenergetiske partikler.

Er disse skyene store nok og kastes ut i retning av jorda, kan solstormer ødelegge satellitter og annen teknologi i bane og være farlig for astronauter som befinner seg der.

Når det stormer på sola blir det ekstra sterkt nordlys, som kan forstyrre satellittkommunikasjon og satellittnavigasjon. Illustrasjon: NASA

Det kan slå ut kommunikasjon, navigasjon, transport og andre funksjoner som er sentrale for moderne samfunn.

I ekstreme tilfeller kan solstormer påvirke eller til og med ødelegge strømnettet på bakken, med de enorme følgene det vil ha. Spesielt samfunn på høye eller lave breddegrader, som Norge og de andre Skandinaviske landene, vil være sårbare for dette.

For folk flest om romværet

ESAs program for overvåking av farer fra rommet, Space Situational Awareness, holder øye med og forsker på romværet rundt jorda.

Derfor arrangerer ESAs SSA-program en konferanse om romvær, the Space Weather Workshop, i Kiruna i Nord-Sverige den 3. til 4. april 2014.

En rakett skytes opp fra rakettskytefeltet Esrange i Kiruna i Nord-Sverige. (Foto: Wikimedia Commons)

På konferansen vil ulike eksperter presentere det siste nye innen forskningen på romvær og nordlys. Foredragene vil være rettet mot et generelt publikum, så du trenger ikke være romværsekspert eller forsker for å delta på konferansen.

Det blir foredrag og uformelle presentasjoner fra ESAs SSA-program, IRF - Institutet för rymdfysik, FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut (det svenske forsvarets forskningsinstitutt), og MSB -  Myndigheten för samhällsskydd og beredskap (det svenske sivilforsvaret).

Gratis påmelding og deltakelse

Tema for foredragene vil blant annet være vitenskapen og forskningen rundt romværet, hvordan ESA overvåker romværet til daglig, de nyeste resultatene innen forskningen på atmosfæren og ionosfæren (der nordlyset oppstår), og det internasjonale samarbeidet rundt overvåkingen av romværet.

Det blir også anledning til å få se nordlyset direkte (om været er bra og nordlyset er aktivt), besøke romsenteret ved Esrange i Kiruna, samt det berømte ishotellet i byen, der all innredning, fra drikkeglass til lysekroner, er laget av is.

Deltakerne bør ankomme Kiruna før klokken 13 den 3. april og legge avreisen til før klokken 18 den 4. april.

Selve konferansen er gratis, men deltakerne må selv dekke reise til og fra Kiruna, og opphold.  Antall deltakere er begrenset til 25 stykker, der de første som melder seg på får plass.

Du kan melde deg på til konferansen her frem til 10. mars 2014.

Norge leverer data om romværet

Selv om vi vet hva som skaper nordlyset og “været” i rommet rundt jorda, er det fortsatt sider ved det som vi ikke kjenner til. Derfor undersøker ESAs satellitter Swarm i disse dager jordas magnetfelt.

ESA samarbeider også med NASA om romsonden Solar Orbiter, som skal gå i bane nær sola og undersøke solvinden, solstormer og solas magnetfelt. Solar Orbiter har planlagt oppskyting i 2017.

Banene til de tre satellittene i Swarm høyt over jordas indre som skaper magnetfeltet. (Foto: (Illustrasjon: ESA/ATG Medialab))

Kartverket og Tromsø geofysiske observatorium leverer data av romværet til ESAs SSA-program. Forskere ved blant annet Insitutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Kjell Henriksen Observatoriet på Svalbard forsker på nordlys og romvær.

Kartverkets tjeneste seSolstorm viser ionosfæreforstyrrelser over Skandinavia.

På grunn av oppskytingen av ESAs miljøsatellitt Sentinel 1 den 3. april 2014 er nordlyskonferansen i Kiruna utsatt.

Powered by Labrador CMS