Britisk astronaut på romvandring, prøv romfarertest, og ny ESA-samling i Australia

Selfie tatt av Tim Peake, ESAs britiske astronaut, på romvandring utenfor romstasjonen 17. januar 2016. Foto: NASA/ESA (Foto: NASA/ESA)
Selfie tatt av Tim Peake, ESAs britiske astronaut, på romvandring utenfor romstasjonen 17. januar 2016. Foto: NASA/ESA (Foto: NASA/ESA)

Tim Peake, ESAs britiske astronaut, utførte sin første romvandring 15. januar 2016. Det gjorde han sammen med NASAs astronaut Tim Kopra.

Men i rommet er det ikke bare å hive på seg klærne og gå ut. For å unngå dykkersyke må astronautene puste en gassblanding som får nitrogenet i vanlig luft ut av kroppen. Det må de gjøre minst fem timer før de går ut.

Romdrakten er spesialtilpasset hver astronaut og er så komplisert at det må minst en annen astronaut til for å hjelpe romvandrerne på med yttertøyet.

Planlagt ned til minste detalj

Oppgavene som skal gjøres under en romvandring er planlagt ned til minuttet. Før astronauter skytes opp har de øvd på det de skal gjøre i måneder, kanskje år på forhånd.

Under romvandringen til Tim Peake gikk Tim Kopra først langs romstasjonens store rammeverk. De to bar den nye strømregulatoren, kalt en Sequential Shunt Unit, mellom seg. Nedenfor er en video av romvandringen.



Sammen skiftet de to romfarerne den koffertstore strømregulatoren, som måtte gjøres på bare en halv time. For å unngå gnister av høyspenning måtte utskiftingen gjøres mens romstasjonen befant seg i jordas skygge.  

En opplevelse for livet

Med hovedoppgaven utført, beveget britiske Tim seg videre for å installere kablene til et nytt dokkesystem. Samtidig skulle amerikanske Tim sette tilbake en ventil som ble fjernet da modulen Leonardo ble flyttet i fjor.

Men før det kunne gjøres oppdaget Tim Kopra at det lekket vann inn i hjelmen hans. Vann brukes til å holde romfarerne varme. Dermed stoppet bakkekontrollen romvandringen til begge astronautene.

De bega seg raskt tilbake til luftslusen der romstasjonskommandør Scott Kelly og kosmonaut Sergej Volkov ventet på dem for å hjelpe dem av med romdraktene.  

Romvandringen ble avsluttet klokken 18.31 norsk tid, to timer tidligere enn planlagt.

Tim Peake, ESAs britiske astronaut, på romvandring 17. januar 2016. I bakgrunnen sees et av romstasjonens enorme solcellepaneler. Foto: NASA/ESA (Foto: NASA/ESA)
Tim Peake, ESAs britiske astronaut, på romvandring 17. januar 2016. I bakgrunnen sees et av romstasjonens enorme solcellepaneler. Foto: NASA/ESA (Foto: NASA/ESA)

- Det var en helt unik opplevelse som kommer til å være med meg resten av livet, sa Tim Peake etter romvandringen.

Han fikk fri et par dager før han fortsatte på de mange vitenskapelige forsøkene han skal gjøre under sitt fem måneder lange opphold på romstasjonen.

Du kan følge Tims eventyr i rommet her.

Prøv ut ESAs astronauttest

En av de største utfordringene for mennesker i rommet er at det ikke er klar forskjell på opp og ned og høyre og venstre. Spesielt under romvandringer finnes det få faste holdepunkter for romlig orientering, noe som kan være forvirrende.

Derfor testes astronautkandidater nøye i evnen til å orientere seg og å oppfatte gjenstander i tre dimensjoner. Disse testene lages i samarbeid med kognitive psykologer og eksperter på sanseoppfattelse.

Skjermdump fra ESAs nye astronauttest, som du kan være med å prøve ut. Her gjelder det å plassere objekter riktig med færrest mulig rotasjoner.  (Foto: ESA)
Skjermdump fra ESAs nye astronauttest, som du kan være med å prøve ut. Her gjelder det å plassere objekter riktig med færrest mulig rotasjoner. (Foto: ESA)

ESA har utviklet en slik test som du kan være med å prøve ut og gi tilbakemelding på. Her gjelder det å plassere et objekt i riktig retning med færrest mulig rotasjoner. Klikk her for å starte testen.

Bli med på teleskopåpning i Australia

Følger du ESA på sosiale medier? Da kan du bli med på åpningen av ESAs lille bakketeleskop i New Norcia utenfor Perth i Australia den 10. til 11. februar 2016.

ESAs store bakketeleskop i New Norcia sørger for kommunikasjon med sonder som befinner seg langt ute i rommet, som Rosetta, Mars Express, Gaia og LISA Pathfinder.

Mer informasjon finner du her. Søknadsfristen er 28. januar 2016.

ESAs bakkestasjon i New Norcia utenfor Perth i Australia sørger for kommunikasjon med sonder som er langt ute i rommet. (Foto: ESA)
ESAs bakkestasjon i New Norcia utenfor Perth i Australia sørger for kommunikasjon med sonder som er langt ute i rommet. (Foto: ESA)

Powered by Labrador CMS