Danske Andreas trygt tilbake på jorda

Å teste et nytt nanoteknologisk vannfilter laget i Danmark var en av danske Andreas Mogensens oppgaver på romstasjonen i september 2015. (Foto: ESA)

Alt gikk bra for verdens første danske i rommet, Andreas Mogensen.

Lørdag 12. september 2015 klokken 02.51 norsk tid landet Sojus-kapselen med Andreas og hans to romfarerkolleger, kommandør Gennadij Padalka og kosmonaut Ajdyn Ajmbetov, på de vide steppene i Kasakhstan.

De tre romfarerne koblet Sojus-kapselen fra den internasjonale romstasjonen i rundt 400 kilometers høyde den 11. september klokken 23.29 norsk tid for ferden tilbake til jorda.  

Testet nanoteknologi

Andreas ble skutt opp 2. september og var fremme ved kjempelaboratoriet to dager senere.

Det første eksperimentet han gjorde var å filtrere vann brukt på romstasjonen gjennom et spesiallaget filter fra Danmark.

Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, etter landingen i Kasakhstan etter sitt opphold på romstasjonen. I bakgrunnen sitter kommandør Gennadij Padalka som sammenlagt har vært i rommet i 879 dager. (Foto: ESA/S. Corvaja)

Dette filteret er en type nanoteknologi som kan fungere uten strøm. Filteret etterlikner naturlige prosesser slik at vannet som kommer ut av det er rent.

Vannet som Andreas filtrerte vil nå bli analysert for å se om nanofilteret kan brukes til å rense vann i rommet i fremtiden.

"Kjente" rover på jorda

Et av de største eksperimentene som Andreas utførte var å styre to rovere som befant seg på jorda. Et av de vanskeligste oppgavene var å løfte en pinne fra et forsøksstativ til et hull i stativet. Pinnen hadde mindre enn en millimeters klaring.

For å kunne gjøre slik finmotorikk med en fjernstyrt rover og dens gripeklør har ESA utviklet en spesiell teknologi som gjør det mulig å kjenne tyngden og motstanden på det som roveren holder.

Både Andreas, elektronikken og roveren klarte testen med glans. Du kan se video av forsøket nedenfor.



Dette systemet vil fungere like godt fra bane som over lange avstander på jorda, eller der internettforbindelsen er treg og upålitelig, som for eksempel i katastrofeområder.

I fremtiden kan slike menneskestyrte rovere utforske overflaten på fremmede kloder, bygge baser eller andre strukturer i rommet, hente ut folk fra sammenraste bygninger, hjelpe til med å slukke branner, eller bygge installasjoner under vann.

Sov i "taket" på laben

Andreas hadde også på seg en ny og tettsittende romdrakt som skal forhindre at ryggsøylen strekker seg for mye i rommet og gir helseproblemer.

ESAs danske astronaut gikk med en slik SkinSuit i to dager. Etterpå måtte Andreas ta mikrobiologiske prøver av drakten for å undersøke om den forble ren nok til at den kan brukes over lengre tid.

Andreas tok i tillegg andre medisinske prøver av seg selv, som skal sammenliknes med prøvene til romfarere som er lenger på romstasjonen.

*

https://youtu.be/vZkw_o25UyM

*

Som ESAs astronaut utførte Andreas de meste av forsøkene sine inne i Columbus, den europeiske laboratoriemodulen på romstasjonen. Det er en av de modulene som har best plass ombord.

Siden hele 9 romfarere befant seg ombord, og romstasjonen har sovekabiner kun for 6 personer, fikk Andreas sove inne i Columbus.

I videoen ovenfor forteller Andreas selv om det han gjorde på Columbus og viser hvordan han sov i "taket" der.

Neste ESA-astronaut feirer jul i rommet

Landingen med Sojus-kapselen den 12. september gikk helt som planlagt. Etterpå kunne de tre romfarerne nyte varm te og frisk frukt før de ble fraktet tilbake til rombasen i Bajkonur.

Andreas reiste derfra til ESAs astronautsenter i Tyskland for rapportering, avslutning av Iriss-oppdraget, og ytterligere medisinske prøver. Men han er ikke den siste av de nye ESA-astronautene som skal til romstasjonen.

Sojus-kapselen med Andreas Mogensen fra Danmark og to andre romfarerkolleger landet trygt på slettene i Kasakhstan den 12. september 2015. (Foto: ESA)

Den neste som skytes opp er britiske Timothy Peake som skal være i rommet i 5 måneder. Hans ferd har fått navnet Principia etter en konkurranse tidligere i år.

Timothy skal etter planen skytes opp den 15 desember 2015 og får således feire både jul og nyttår på romstasjonen.

Powered by Labrador CMS