Dataspillere trener som romfarere

I science fiction-spillet Mass Effect: Andromeda utforsker du vår nabogalakse. (Foto: EA/Bioware)

I det kommende science fiction-spillet Mass Effect: Andromeda utforsker du Andromeda-galaksen, vår nærmeste nabogalakse, for å finne et nytt hjem til menneskeheten.

Du leder en gruppe spesialtrente romfarere som kalles Pathfinders. Sammen utforsker dere fjerne solsystemer og himmellegemer på jakt etter ressurser, utenomjordiske raser og en planet som likner jorda.

Nå får seks dataspillere trene som romfarere på ESAs astronautsenter i Köln i Tyskland. De seks vil selvsagt legge ut videoer på Youtube om opplevelsene sine hos ESA.

De seks nye "romfarerne"

De seks spillerne som får oppleve hvordan romfarere trenes er:

Grefg fra den spanske Youtube-kanalen TheGrefg.

Jane fra den britiske Youtube-kanalen Outside Xbox.

Scifun fra Polen som har en Youtube-kanal der han snakker om naturvitenskap, forskning og viser frem populærvitenskapelige eksperimenter.

Sep fra den tyske Youtube-kanalen PietSmiet.

Den franske Youtube-personligheten Squeezie.

Den britiske Youtube-spilleren Steffan.

De seks vil bli delt inn i to lag som skal konkurrere mot hverandre for å se hvem som kommer lengst i romfarertreningen.

- Å få prøve romfarertreningen hos ESAs astronautsenter er nesten like spennende som å dra ut i rommet selv, sier Jane.

Romfarertrening i basseng

Nå har Jane og Sep vært på astronautsenteret i Köln. Der fikk de omvisning, romfarerinstruksjoner og prøve seg på hvordan det er å jobbe i et vektløst miljø, det vil si under vann.

Dette er grunnleggende trening for romfarere og gjøres i store basseng hos både ESA og NASA.

Jane og Sep fikk erfare hvordan kjennes å ha på seg en "romdrakt" med seletøy, stor hjelm og luftslanger, samt kommunikasjonsutstyr og tykke hansker, og så bli senket ned i et stort basseng sammen med assistenter og trenere.

Der skulle spillerne åpne beholdere under vann, ta ut verktøyet i beholderne, og jobbe med verktøyet, samtidig som de fikk instruksjoner fra og måtte klare å kommunisere med "bakkekontrollen" mens de jobbet.

Sep opplevde at under vann, med tykke hansker og hjelm som begrenser utsikten, er til og med det bruke en stor skrutrekker spesiallaget for rommet ganske så utfordrende.  

Øvelse for romvandring

Slik undervannstrening brukes ikke bare til grunnleggende opplæring av romfarere, men også til å trene på spesifikke romvandringer der romfarerne må ut på utsiden av romstasjonen for å reparere, installere eller oppgradere utstyr eller vitenskapelige eksperimenter som sitter der.

Siden romvandringer er begrenset i tid og planlagt ned til minuttet, må romfarerne øve så mye på det de skal gjøre utenfor at de nesten kan utføre det i blinde.

Derfor inneholder bassenget på astronautsenteret til ESA blant annet en fullskala modell av Columbus, det europeiske laboratoriet på romstasjonen, slik at romfarerne kan øve seg i et miljø som er så likt det de skal til som mulig.

Også hos NASA finnes det fullskala modeller av romstasjonen for øving i basseng og på land.

Vektløs i lufta

Romfarere trenes ikke bare på land og under vann, men også under jorda og i lufta.

Senere skal de seks dataspillerne få trene under en såkalt parabelflygning der flyet stuper for å gi noen sekunder med vektløshet der alle ombord svever omkring.

Her får spillerne også kjenne på høyere tyngdekraft enn på jorda, når flyet stiger bratt for å forberede et nytt stup med vektløshet.

ESAs nye romfarer Matthias Maurer trener sammen med ESAs italienske romfarer Samantha Cristoforetti under vektløs flygning. (Foto: ESA)

Slik trening forbereder romfarere til opphold i vektløshet og den økte tyngdekraften som skjer under oppskytingen og landing med romkapsel. Det kommer flere videoer fra dataspillerne hos ESA.

Også norske studenter som har eksperimenter de ønsker å gjøre i vektløshet eller varierende tyngdekraft kan søke seg til parabelflygninger med ESAs studentprogram Fly Your Thesis.

Dessuten blir det SpaceUp for rominteresserte studenter og publikum på NTNU i Trondheim den 18. og 19. mars 2017.

Powered by Labrador CMS