ESA viser frem 3D-printing i metall

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

15. oktober 2013 viser ESA frem 3D-printing i metall i Londons Science Museum. Norsk Titanium AS er en av samarbeidspartnerne i prosjektet.

3D-printing er fremstilling av tredimensjonale objekter ved å legge lag på lag av materiale ut fra en digital modell, Metoden antas å kunne revolusjonere produksjon og fabrikasjon.

3D-printing brukes allerede for å lage konstruksjonsmodeller innen blant annet ingeniørkunst, arkitektur og andre former for industriell formgivning. For eksempel bruker ESA 3D-printede modeller i utviklingen av sine satellitter.

ESA bruker i dag 3D-printing til blant annet utviklingen av satellitter. Her er miljøsatellitten SMOS. Illustrasjon: (Foto: ESA)

Teknologien har blitt så billig at det allerede finnes enkle 3D-printere for hjemmebruk. Men hittil har metoden hovedsaklig brukt plastikk, som langt fra er egnet for alle industrielle bruksområder.

3D-printing som tåler 1000 grader

ESA har sammen med sine samarbeidspartnere i prosjektet AMAZE (Additive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste & Efficient Production of High-Tech Metal Products) utviklet 3D-printing i metall.

Metoden kan fremstille komplekse former som tåler opp til 1000 graders varme.

Dette kan brukes til å fremstille deler innen romindustrien, men også til flyindustrien, og utallige andre bruksområder på jorda.

Mange fordeler

3D-printing i metall har flere fordeler.

Metoden kan fremstille komplekse former som er vanskelige eller umulige å lage ved hjelp av støping, utskjæring, dreiing eller andre tradisjonelle metoder.

3D-printing i metall vil kunne brukes i romindustrien til mange ulike formål. Her er fysikkeksperimentet AMS-02 i testkammeret hos ESA. Foto: AMS-02 Collaboration

Siden 3D-printing er en såkalt additiv fremstillingsmetode, som legger til materiale for å danne objektet, i motsetning til for eksempel utskjæring som fjerner materiale fra objektet, går lite materiale til spille. Dermed krever teknikken også mindre energi og er billigere.

Den gir også stor kontroll over selve materialet i objektet, og til og med den mikroskopiske strukturen til materialet. 3D-printing vil også kunne forkorte formgivningsprosessen og gi økt fleksibilitet i design.

Et europeisk prosjekt

ESAs AMAZE-prosjekt omfatter flere samarbeidspartnere fra hele Europa.
En av dem er Norsk Titanium AS, som holder til i Hønefoss, og som har utviklet en metode for å 3D-printe i metallet titan.

Her kan du se en video av 3D-printingen som Norsk Titanium AS har utviklet.

Andre samarbeidspartnere i ESAs prosjekt er den internasjonale romindustrigiganten EADS, The Culham Centre for Fusion Energy, The Manufacturing Technology Centre, De Montfort University, og Cranfield University i Storbritannia.

Kanskje vil fremtidens romfartøy lages av 3D-printede metalldeler. Her er ESAs IXV, Intermediate eXperimental Vehicle, et romfartøy som er under utvikling Illustrasjon: (Foto: ESA/J. Huart)

Foruten Norge, er 3D-printing i metall allerede tatt i bruk av bedrifter i Frankrike, Italia, Tyskland og Storbritannia.

Mer informasjon om presentasjonen

Presentasjonen av 3D-printing i metall i Londons Museum of Science 15. oktober starter klokken 9.30 og avsluttes 11.30.

Det blir foredrag av lederne for ESAs avdeling for teknologi og for materialforskning, lederen for AMAZE-prosjektet, og representanter for samarbeidspartnerne i prosjektet.

Etterpå vil foredragsholderne være tilgjengelige for spørsmål og intervju.

For mer informasjon om presentasjonen, kontakt:

Rosita Suenson, Communication Programme Officer for Human Spaceflight
rosita.suenson at esa.int
Tlf: +31 71 565 3009

ESA Media Relations Office
media at esa.int
Tlf: +33 1 53 69 72 99

Powered by Labrador CMS