ESAs franske astronaut klar for romstasjonen

Thomas Pesquet, ESAs franske astronaut, trener i en simulering av en Sojus-kapsel. (Foto: GCTC)

Det nærmer seg oppskyting for Thomas Pesquet, ESAs franske astronaut. Den 17. november 2016 drar han til den internasjonale romstasjonen fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan.

Thomas reiser sammen med to kolleger i Sojus-kapselen, NASAs astronaut Peggy Whitson og den russiske kosmonauten Oleg Novitskij. De tre er allerede på rombasen for å gjøre de siste forberedelsene før oppskytingen.

Det omfatter blant annet å plante et tre i hagen bak hotellet der romfarerne bor, risse inn navnet sitt et sted på rommet, og se den russiske filmen Ørkenens hvite sol. Alt dette er tradisjon for romfarere som skytes opp i Russland.

Gikk gjennom russisk eksamen før oppskyting

En annen tradisjon er også at romfarerne må gjennom en eksamen som viser at de kjenner Sojus-fartøyet godt nok til at de kan ta over og styre det om nødvendig.

Denne eksamenene består av en simulert oppskyting og landing med Sojus-kapselen og finner sted i det russiske treningssenteret for romfarere i Star City utenfor Moskva.

Thomas og hans to kolleger gikk opp til denne eksamenen i slutten av oktober.

Prøven tok hele dagen. For riktig å teste at de tre romfarerne kjenner Sojus-fartøyet ut og inn, var det lagt inn flere utfordringer og uventete hendelser i simuleringen.

Peggy Whitson (til venstre), Oleg Novitskij og Thomas Pesquet venter på resultatene av Sojus-eksamenen sin i Star City i Moskva. (Foto: NASA/B. Ingalls)

Før de tre kom "frem" til romstasjonen, sviktet radio- og styringssystemet ombord, slik at kommandør Oleg og andrepilot Thomas måtte overta kontrollen og "dokke" manuelt.

Senere simulerte de tre romfarerne at de la ut fra romstasjonen for å dra "tilbake" til jorda. Under "landingen" begynte reserveoksygentanken å lekke og en del av motoren samt datamaskinen ombord sviktet.

De tre klarte likevel utfordringene som oppstod og ble godkjent for å skytes opp.

- Vi visste at ting kom til å gå galt under simuleringen, og selv om oppskytingen nok går mye glattere, er det godt å vite at vi fungere bra som et team, sa Thomas etter den store prøven.

Skal være på romstasjonen i et halvt år

Dagen etter eksamenen dro Thomas, Peggy og Oleg til Moskva for å legge ned blomster ved minnesmerket over falne kosmonauter ved Den røde plass. Det er enda en tradisjon for romfarere i Russland.

På romstasjonen skal Thomas, som alle andre astronauter, utføre en hel katalog av vitenskapelige forsøk for ESA, andre romorganisasjoner, ulike forskningsinstitusjoner, og rombedrifter over hele verden.

Oppdraget til Thomas heter Proxima, etter stjernen som befinner seg nærmest sola og solsystemet. Du kan lese mer om oppdraget i lenken.

Franske Thomas Pesquet (til høyre), amerikanske Peggy Whitman (til venstre) og russiske Oleg Novitskij skytes opp til romstasjonen 15. november 2016 fra den russiske rombasen i Bajkonur. (Foto: NASA/B. Ingalls)

I likhet med sin tyske, italienske og britiske kollega skal Thomas bo og jobbe på romstasjonen i nesten seks måneder.

På samme måte som dem skal han også undervise fra kjempelaboratoriet i rommet for å inspisere barn og unge til å velge naturfag og teknologi.

Følg Thomas' eventyr i rommet på Twitter og i bloggen hans.

Romstasjonen får europeisk kommandør

Thomas er den siste av romfarerne som ble tatt ut samtidig med ESAs danske astronaut Andreas Mogensen i 2009 til å bli skutt opp.

Da har tyske Alexander Gerst, italienske Samantha Cristoforetti og britiske Tim Peake vært et halvt år på romstasjonen hver.

Den neste av ESAs astronauter til å dra opp på romstasjonen igjen blir Alexander Gerst. I 2018 blir han stasjonens kommandør med ansvaret for de to gruppene med romfarerer som kommer til å være der under hans opphold.

I videoen nedenfor kan du selv være med å sveve gjennom romstasjonen i full 4k bildekvalitet.

 

Powered by Labrador CMS