Forskningen for den store ferden til Mars fortsetter

ESAs astronaut Tim Peake er en britisk helikopter- og testpilot. Han skytes opp 15. desember 2015 for et halvt år på romstasjonen. (Foto: ESA)

Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, er for lengst trygt hjemme igjen etter sine dager på den internasjonale romstasjonen. Men det er ikke lenge til neste ESA-astronaut skal skytes opp.

Nestemann på programmet er britiske Tim Peake, en tidligere helikopter- og testpilot fra Storbritannia. Han er en av "klassekameratene" til Andreas, Samantha, Alexander og Luca som allerede har vært i rommet, og ble tatt ut til ESAs astronautprogram samtidig som dem.

Tim skal etter planen skytes opp 15 desember 2015, for å bo og jobbe på kjempelaboratoriet i rommet i et halvt år. Der skal han utføre mer enn 30 vitenskapelige forsøk. Du kan lese mer om dem i menyen til venstre her.

Ferden til Tim heter Principia, etter Newtons store verk. Du kan se ham og kollegene hans i videoen nederst.

Flere av forsøkene Tim skal gjøre tar for seg de medisinske utfordringene som møter astronauter som oppholder seg lenge i rommet. De vil bli viktige for romfarere som skal til Mars.

Markører for beinskjørhet

Beinskjørhet er tap av beinmasse og rammer mange eldre. For mennesker som oppholder seg i rommet er tapet av beinmasse alarmerende høyt.

For hver måned du oppholder deg i rommet, mister du rundt 1 prosent av beinmassen. Det er omtrent det samme som en person med beinskjørhet på jorda, og skjer selv om romfarere trener 2 timer hver dag.

Som alle ESAs astronauter jobber Tim også med å inspirere fremtidens romfarere og romforskere. (Foto: ESA)

Kanskje kan endringene i beinmasse oppdages med en gang de begynner å skje ved å måle bestemte biokjemiske stoffer i blodet og urinen.

Derfor skal Tims beinbygning scannes i en tomograf før og etter at han har vært i rommet. Mens han er på romstasjonen skal han ta blod- og urinprøver som skal påvise at tapet av beinmasse er i gang.

Slik viten kan i fremtiden hjelpe beinskjøre også på jorda.

Hvor mye mat må tas med til Mars?

Romfarere mister også mye muskelmasse. Derfor må Tim avgi en prøve fra en muskel før han skytes opp og etter at han har kommet tilbake.

Trenger romfarere mer mat for å motvirke tapet av bein- og muskelmasse? Siden romfarere må trene minst to timer daglig og har et meget tett arbeidsprogram, trenger de kanskje mer mat enn de gjør på jorda.

Men nøyaktig hvor mye mat trenger en astronaut? Det blir svært viktig å vite for romfarere som legge ut på den minst 18 måneder lange ferden til Mars.

Romfarere må trene til lands, vanns, i lufta og under jorda. Her er Tim Peake på astronauttrening i hulene på Sardinia. (Foto: ESA)

For å måle energibehovet sitt nøyaktig må Tim holde oversikt over det han spiser i løpet av 11 dager. Da skal han også avlegge urinprøver for å se hvor mye vann han trenger, samt måle hvor mye oksygen han forbruker.

Tim vil måtte gjøre de samme målingene før han drar til romstasjonen og etter at han har kommet tilbake igjen.

Både ESA-astronautene Luca, Alexander, Samantha, og Andre Kuipers, har gjort liknende målinger for å øke mengden data som er tilgjengelig.

Hvorfor får romfarere kraftig hodepine?

Å leve i månedsvis uten tyngdekraft er ikke bare svevende og lett. Det tærer på hele kroppen, inkludert bein, muskler, blodomløp, øyne, immunsystem og døgnrytme.

I begynnelsen får flere astronauter romsyke fordi hjernen og balanseorganet ikke vet verken opp eller ned. Tim skal derfor gjennom en MRI-scanning for å undersøke hvordan hjernen hans omstiller seg mangelen på tyngdekraft.



I tillegg får rundt 75 prosent av romfarerne hodepine, som kan være så kraftig at de beskrives som "eksploderende vondt". Kanskje oppstår denne hodepinen fordi det kommer mer blod til hodet i vektløs tilstand.

Tim skal derfor svare på et spesielt spørreskjema flere ganger under oppholdet sitt for å se om han får romhodepine og hvordan den utvikler seg. Det kan være med på å hjelpe migrenesyke på jorda.

Du kan lese mer forsøkene Tim skal gjøre i menyen til venstre her. Følg Tim på Twitter og YouTube.

Powered by Labrador CMS