Første italienske kvinne på romstasjonen

Samantha Cristoforetti, ESAs italienske astronaut, i Sojus-fartøyet hun ble skutt opp til romstasjonen med 23. november 2014. (Foto: ESA)

ESAs italienske astronaut, Samantha Cristoforetti, er kommet trygt frem til den internasjonale romstasjonen etter en vellykket oppskyting fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan sent søndag 23. november 2014.

Samantha er den første italienske kvinnen til å være på romstasjonen og den femte italienske astronauten i rommet. Kjempelaboratoriet vil være hennes bo- og arbeidsplass i de neste seks månedene.

Der skal hun gjøre eksperimenter, undervise skoleelever på video og være med på å laste og losse forsyningene som kommer til og fra romstasjonen.

Varm velkomst

Etter seks timer og fire runder i bane rundt jorda dokket det russiske Sojus-fartøyet med Samantha, den russiske kosmonauten Anton Sjkaplerov og NASAs astronaut Terry Virts til romstasjonen tidlig mandag morgen. De tre utgjør Expedition 42/43.

Når romfarere kommer frem til kjempelaboratoriet i rommet får de alltid en varm velkomst av de som er der fra før.

På jorda får romfarernes nærmeste se oppskytingen og ankomsten til romstasjonen, så jubelen er stor der også når luka inn til romstasjonen endelig kan åpnes. Se videoen nedenfor.



Futura - et oppdrag for fremtiden

I likhet med Samanthas europeiske kolleger har oppdraget hennes fått et eget navn som er tatt ut etter en konkurranse i astronautens hjemland.

Samanthas oppdrag heter Futura og viser til fremtidens oppdagelser og kunnskap, symbolisert ved en soloppgang over både jorda og romstasjonen i Futuras logo (se bilde nedenfor).

- Ved å være en del av verdens romaktiviteter får jeg en sterk følelse av hensikt og at vi bygger menneskets fremtid i rommet. Navnet Futura handler derfor for meg om vår felles reise mot den fremtiden, sa Samantha da vinneren av navnekonkurransen ble tatt ut.

Skal undervise skoleklasser i trening og ernæring

Som tidligere jagerflypilot og kaptein i det italienske luftforsvaret er Samantha spesielt interessert i trening og ernæring. Hun skal derfor sparke i gang neste års Mission X - Tren Som En Astronaut fra rommet.

Mission X er et 9 uker langt skoleprogram som skal lære barn i alderen 8 til 12 år å spise sunt og trene riktig. Tusenvis av skolebarn i mer enn 25 land er med på prosjektet, inkludert klasser i Norge (se lenken over).

Logoen til Futura, Samantha Cristoforettis oppdrag i rommet for ESA og den italienske romorganisasjonen ASI. (Foto: ESA/ASI/V. Papeti)

ESAs italienske astronaut skal også vise skoleklasser hvordan CO2 blir til mat og oksygen gjennom planters fotosyntese.

I løpet av sitt nesten seks måneder lange opphold på romstasjonen skal Samantha utføre flere vitenskapelige forsøk, blant annet innen fysikk, biologi og human fysiologi, og teste ulike typer ny teknologi.

Alt dette er forsøk og tester som kun kan gjøres i romstasjonens vektløse miljø og som ikke kan gjenskapes på jorda.

Hovedansvarlig for europeisk romfartøys siste reise

På romstasjonen er det alltid noe som skal skiftes ut, vedlikeholdes eller repareres, og de som gjør det er romfarerne selv.

Samantha har derfor hovedansvaret for at det europeiske forsyningsfartøyet ATV 5 Georges Lemaître blir fylt med søppel fra romstasjonen, flyr trygt bort fra kjempelaboratoriet, og går ned i atmosfæren for å brenne opp.

Det er siste fartøy i serien og avslutningen av det europeiske ATV-programmet. Men det blir skikkelig finale, for ATV 5 skal filme seg selv innenfra mens det brenner opp i atmosfæren.

ESAs italienske astronaut, Samantha Cristoforetti (nederst i midten), like etter at hun og hennes to kolleger kom til romstasjonen 24. november 2014. (Foto: NASA)

I tillegg skal Samantha være med på å dokke og losse de privateide amerikanske forsyningsfartøyene Dragon og Cygnus mens hun er på romstasjonen.

Å være astronaut betyr også å blogge om og dele bilder av sine gjøremål med publikum og presse. Du kan følge Samanthas Futura-oppdrag her.

Etter Samantha er den neste ESA-astronauten til å bli skutt opp danske Andreas Mogensen i september 2015.

Powered by Labrador CMS