Hackere laget romapp med ESA

Tre av deltakerne under Junction Hackathon 2016 i Finland. (Foto: Junction Hackathon)

I konkurransen Junction Hackathon som foregikk den 25. til 27. november 2016 i Finland, knivet programmere om å lage den beste appen til å bruke satellittdata fra ESA.

Den europeiske romorganisasjonen er alltid ute etter nye talenter som har gode ideer for å videreutvikle teknologi og data fra rommet til produkter og tjenester på jorda.

Derfor støttet ESA Junction Hackathon 2016. Dette er den største konkurransen for programmere og innovatører i Europa. Det er ingen tilfeldighet at Junction Hackathon holdes i Finland, for her er det et stort miljø av innovative og nystartete teknologibedrifter.

I Junction Hackathon 2016 hadde programmererne 48 timer på seg til å komme opp med en ny og kreativ løsning innen ulike temaer og formål. Disse omfattet alt fra virtuell virkelighet og kunstig intelligens til politikk og folkehelse, og mye mye mer.

Innen ESAs tema skulle hackerne bruke data fra Copernicus, den europeiske storsatsingen på overvåking av miljø og klima ved hjelp av satellitt, eller Galileo, det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet, til å gjøre appen sin mer nøyaktig, allsidig eller avansert.

Appen måtte også være nyttig for bruk i nordiske land eller i Arktis.

De to beste applikasjonene med det største potensialet for å kunne videreutvikles til et ferdig produkt vant 50 000 euro og praktisk hjelp til markedsføring ved et av ESAs mange sentre for innovasjonsutvikling som finnes over hele Europa.

Transportlogistikk og fiskeriapp

Årets Junction Hackathon hadde deltakere fra mer enn 50 land. For mange av dem var det første gang de hadde muligheten til å eksperimenterte med data fra rommet.

Flere enn forventet deltok i ESAs utfordring i konkurransen og kom med innovative og spennende løsninger.

Gruppen HoloAstic vant den ene av ESAs to priser for appen sin som bruker satellittdata for bedre transportlogistikk. (Foto: FGI/Laura Eskelinen)

Første vinner var gruppen HoloAstic fra Østerrike. De kombinerte transportlogistikk med satellittbilder og virtuell virkelighet til en plattform som kan brukes både til opplæring av nye sjåfører og til oppdatering av kjøreruter.

Andre vinner var spanske HeraSpace. De kombinerte satellittdata fra Copernicus med fiskeridata for å finne de beste fiskeområdene og samtidig holde industrien bærekraftig i arktiske områder.

ESA deltar på Slush

Det neste store teknologievenementet i Norden er Slush, hvor mer enn 12 000 programmerere, innovatører, entreprenører og investorer fra hele verden setter hverandre i stevne.

Årets Slush finner sted i Helsinki fra 30. november til 1. desember 2016 og har presentasjoner av blant annet grunnleggerne av Skype, Spotify, Indiegogo og Klarna. Fra ESA holder Frank Salzgeber presentasjon. Han er direktør for ESAs Technology Transfer Program Office.

En av medlemmene av gruppen HeraSpace mottar ESAs pris for romappen sin som skal gi mer bærekraftig fiskeri. (Foto: FGI/Laura Eskelinen)

ESA kommer også til å ha stand med representanter på Slush. De vil kunne fortelle deg om hvordan den europeiske romorganisasjonen kan støtte og rådføre dem som har ideer til ny teknologi og produkter og som ønsker å bruke satellittdata eller annen teknologi fra rommet til dette.

Den europeiske romorganisasjonen støtter også innovasjonsutvikling i Norge. Norsk Romsenter holdt nylig, i samarbeid med Abelia, en konkurranse om bruk av satellittdata fra Copernicus-programmet.

Vinnerne ble kunngjort på den norske teknologimessen Cutting Edge i høst.

Om Copernicus og Galileo

Copernicus er det europeiske programmet for overvåking av jordas miljø og klima ved hjelp av satellitt. Også Norge er med i dette programmet og holder på å utvikle et eget senter for data fra Copernicus.

Copernicus holder øye med et stort antall miljø- og klimafaktorer, fra havisen i Arktis og fuktigheten i jordsmonnet i tropiske strøk, til de store værsystemene i atmosfæren og sirkulasjonen i verdenshavene.

Andre faktorer er jordskjelv- og rasfare, og nedsynking av bygninger og andre strukturer.

Både offentlige etater, private bedrifter og forskningsinstitusjoner i Norge og over hele Europa bruker Copernicus. Du kan lese mer om programmet her.

Galileo er det nye europeiske satelittbaserte navigasjonssystemet. Du kan lese mer om det her.

Powered by Labrador CMS