Halloween-natt på romstasjonen

Halloween-stemning på den internasjonale romstasjonen i oktober 2014. (Foto: ESA)

Tenk deg at du er den eneste som er våken på et sted som består av lange og trange ganger. Det er natt og bare stand by-lys fra elektroniske apparater og susingen fra ventilasjonssystemet bryter mørket og stillheten.

Lenger nede i gangen svever noen hodeløse skikkelser. Rundt deg ligger folk og sover i smale avlukker. Du befinner deg på den utposten som ligger aller lengst borte fra alle andre mennesker og som er det er aller vanskeligst å komme seg vekk fra.

Skummel stemning på romstasjonen Halloween-natten 2014. (Foto: ESA)

Skummelt? Eller bare spennende? Alexander Gerst, ESAs tyske astronaut benyttet ihvertfall Halloween-natten til å fange inn litt skrekkstemning i rommet mens de andre astronautene sov.

Flere Halloween-bilder fra romstasjonen følger nedenfor.

Feiring er viktig på romstasjonen

Halloween er langt fra det eneste som markeres på den internasjonale romstasjonen. Siden astronautene har lite fritid, er det nok litt som å være på jobb i et halvt år, eller å bo på arbeidsplassen sin. Samtidig er romfarerne langt borte fra familie og venner.

Dermed blir feiringer og markeringer kanskje enda viktigere enn hjemme. På romstasjonen feires både jul og nyttår, med julemat, julenisse og julepynt. Amerikanske astronauter markerer også høsttakkefesten i november, samt nasjonaldagen 4. juli.

Skummel nattestemning i menneskets fjerneste utpost, den internasjonale romstasjonen. (Foto: ESA)

Alexander skal etter planen komme tilbake til jorda 11. november 2014 med et russisk Sojus-fartøy. Dermed kommer han og to andre romfarere hjem til jul, mens tre andre skal feire høytiden i rommet sammen med de tre som blir igjen på romstasjonen.

I løpet av sin tid i rommet har Alexander "feiret" avsparket på VM i fotball på ekte astronautvis (se video nederst i bloggposten), vært dommer på konkurranse blant roboter bygget av studenter, og undervist elever på jorda over videosamtale.

Eksperimenter, romvandring og lossing

Det har selvsagt ikke bare vært lek og moro under Alexanders oppdrag, kalt Blue Dot etter jorda, men også mange vitenskapelige forsøk som skulle gjøres. Blant annet eksperimenter innen medisin, biologi, materialvitenskap, robotteknologi og brannfarer i rommet.

ESAs tyske astronaut har også gjennomført en mer enn seks timer lang romvandring. Der installerte han og den amerikanske astronauten Reid Wiseman et batteri på romstasjonens robotarm som gjør at den får strøm selv når den flyttes.



De to romvandrerne ga også defekt pumpe sin permanente plassering utenpå romstasjonen. Hele den vellykkete romvandringen ble vist live på internett.

Alexander hjalp også med å dokke det femte og siste av de europeiske forsyningsfartøyene ATV i august 2014 og bære ut forsyningene. Ved hjelp av robotarmen fanget han også inn den fjerde Dragon-kapselen som kom til romstasjonen i september 2014.

Havari på jorda gir utfordringer i rommet

Men 29. oktober 2014 eksploderte bæreraketten til det privateide forsyningsfartøyet Cygnus like etter oppskyting. Det amerikanske fartøyet skulle ta med seg utstyr og forsøk opp til romstasjonen, samt brenne opp søppel fra kjempelaboratoriet i rommet i atmosfæren.

Dermed måtte de detaljerte logistikkplanene for levering av forsyninger og eksperimenter til romstasjonen og stuing av søppel i de forsyningsfartøyene som skal tilbake til jorda endres raskt.



- Med havariet av Orbital-3 er det viktig å sjekke om det vil bli mangel på utstyr på et senere tidspunkt, skriver Alexander i bloggen sin hos ESA. - Vi må også finne andre løsninger for avfallet som Orbital-3 skulle ha tatt med seg ned i atmosfæren for å brenne opp.

Dermed er nok Alexander glad for at han er en av de tre romfarerne som skal tilbake til jorda i neste uke.

Frem til da kan du lese om Alexanders siste gjøremål på romstasjonen og forberedelsene til hjemturen på bloggen hans, samt se de flotte bildene fra rommet som han viser frem på Twitter.

Powered by Labrador CMS