Hva gjør astronauter mens de er på jobb i rommet?

ESAs tyske astronaut Alexander Gerst på jobb på romstasjonen våren 2014. (Foto: NASA/ESA)

Alexander Gerst, ESAs tyske astronaut, er nå halvveis i det seks måneder lange oppholdet sitt på den internasjonale romstasjonen. Alexanders oppdrag har navnet Blue Dot, etter jorda.

Men hva gjør romfarere egentlig når all treningen er ferdig og de endelig har kommet seg trygt på jobb i bane rundt jorda?

Her er litt av det Alexander Gerst har gjort og holder på med.

Viser frem forsøkene i video

For ESA skal Alexander ta blod- og urinprøver under hele oppholdet for å finne ut nøyaktig hvor mange kalorier en astronaut trenger på romstasjonen. For å forhindre for mye muskelsvinn og uttynning av skjelettet, må astronauter trene to timer hver dag. Da har de kanskje andre næringsbehov enn på jorda.

Alexander har også gjort forsøk med et instrument som heter MagVector. Her er flere ekstremt følsomme magnetiske sensorer plassert rundt en elektriske lederen og skal måle hvordan jordas magnetfelt påvirker ledningsevne.

Dette forsøket vil ikke bare være nyttig for andre eksperimenter med elektrisitet eller magnetisme ombord på romstasjonen. Det vil også kunne påvirke utviklingen av nye ledermaterialer på jorda.

Her viser Alexander frem noen av forsøkene han gjør:



ESAs tyske astronaut har erfaring som brannmann. Den kunnskapen får han bruk for når han jobber med et forsøk som omfatter dråper av brennende drivstoff.

Dette NASA-eksperimentet viser hvordan flammer sprer seg i rommet. Det kan være med på å øke brannsikkerheten på jorda, samt bidra til å utvikle motorer som bruker drivstoff mer effektivt.

For den japanske romorganisasjonen JAXA prøver Alexander ut halvledere i romstasjonens vektløse miljø og tester hvordan dyreceller sanser tyngdekraften.

Praktisk anlagte astronautløsninger

Det var også meningen at Alexander skulle gjøre flere forsøk med en spesiell ovn som holder metall svevende. Ved å varme opp metallet og deretter avkjøle det i vektløs tilstand, ville forskerne kunne lære mer om ulike metaller og legeringer.

Men da spesialovnen kom til romstasjonen med det europeiske forsyningsfartøyet ATV 5 i august i år, satt ovnen fast og må sages løs. På romstasjonen er det ikke bare å sette i gang å sage, for de bittesmå metalldelene vil sveve utover og være til skade.

På romstasjonen er det mye som skal monteres og repareres, så astronautene må være praktisk anlagt. Her er det ESAs tyske astronaut Alexander Gerst som sager. (Foto: NASA/ESA)

Astronauter må være praktisk anlagte, og Alexander kom på at han kunne sprøyte barberskum rundt skruen for å fange opp metallbitene under saging. Dermed er spesialovnen snart løs og klar for bruk.

På sosiale medier fra rommet

Astronautene på romstasjonen må også hjelpe til med å dokke forsyningsfartøy og bære ut forsyningene. Alexander hadde hovedansvaret for å losse ATV 5 i august.

22. september hjalp Alexander til med å fange inn den fjerde Dragon-kapselen ved hjelp av romstasjonens canadiske robotarm.

I motsetning til ATV brukes Dragon-kapselen om igjen og sendes tilbake til jorda. Alexander har hovedansvaret for å samle sammen og pakke de vitenskapelige forsøkene og utstyret som skal ned igjen for videre undersøkelser.

En sandstorm i Sahara fotografert av ESAs tyske astronaut, Alexander Gerst, fra den internasjonale romstasjonen, 400 kilometer over bakken. (Foto: NASA/ESA)

Mens astronauter oppholder seg i rommet har de ikke mye fritid. Alexander bruker sin fritid til å ta bilder med romstasjonens mange kameraer fra en utsikt som bokstavlig talt er himmelsk.

Han har også undervist skoleelever, svart på spørsmål fra publikum, og blogger og tvitrer fast fra romstasjonen. Det å ha god kontakt med publikum og presse er en del av jobben som astronaut.

ESAs nye astronauter har nå fått tildelt sine oppdrag i rommet og er i full trening for dem. Det gjelder også Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, som skal skytes opp i september 2015.

 

Powered by Labrador CMS