Lær om romfart av svensk romfarer
Er du interessert i bemannet romfart og har lyst til å lære mer om emnet? Christer Fuglesang, ESAs svenske astronaut, holder kurs om bemannet romfart og det er gratis å være med.
Christer Fuglesang har vært i rommet to ganger, første gang i 2006 og så i 2009. Han har utført hele fem romvandringer, har en doktorgrad i partikkelfysikk og har forsket ved CERN.
Kurset om bemannet romfart går over fem uker og tar for seg dagens romfart, de medisinske og tekniske aspektene av romfarten men og også de miljømessige, samfunnsmessige og økonomiske sidene, samt fremtidens romfart, romturisme, og mer.
- Den bemannete romfarten er ekstremt inspirerende og omfatter mye mer enn bare noen få heldige astronauter som får dra opp i rommet. Er du nysgjerrig på emnet og har lyst til å lære mer om dette, bli med på kurset nå, sier Christer.
Kurset tilbys av Kungliga Tekniska Högskolan (KHT) i Sverige. Det blir ukentlige prøver og en avsluttende eksamen for deltakerbevis.
Har du lyst til å være med bør du skynde deg, for kurset startet den 23. januar.
Nytt oppdrag for italiensk romfarer
Christer ble tatt ut som europeisk romfarer i 1992. Etter det ble en ny gruppe europeiske romfarere tatt ut i 2009, blant annet danske Andreas Mogensen.
I den runden ble ti romfarere tatt ut. Den tiende og siste har nå blitt tatt opp i astronautkorpset og begynt på den grunnleggende treningen ved ESAs senter i Köln i Tyskland.
Det er Matthias Maurer fra Tyskland. Han har utdannelse innen materialvitenskap og har mer enn 10 års erfaring fra dette fagfeltet. Siden 2010 har han jobbet ved ESAs astronautsenter i Köln.
Du får vite mer om den nye romfareren under en pressekonferanse som holdes i ESAs senter i Darmstadt i Tyskland den 2. februar 2017 klokken 10 norsk tid.
I videoen over får du se mer av Matthias og treningen han nå går gjennom.
Tysk astronaut blir kommandør på romstasjonen
Luca er den andre av ESAs nyeste romfarere til å bli tatt ut for andre gang til rommet. Den første av de europeiske romfarerne til å gjøre det var tyske Alexander Gerst.
Han skytes opp til et nytt seks måneders opphold på romstasjonen i mai 2018. Under siste halvdel av dette oppholdet blir Alexander kommandør på romstasjonen, noe som bare en annen europeisk romfarer har gjort før ham. Det var nederlandske Frank De Winne i 2009.
Alexander var seks måneder på romstasjonen i 2014 og oppdraget hans het Blue Dot.
Ovenfor kan du se en video som oppsummerer Alexanders opphold i rommet og som viser alt det forskjellige som en romfarer må kunne gjøre, fra forskning og eksperimenter til lossing av forsyninger til vedlikehold både i og utenfor romstasjonen.
Akkurat nå er det franske Thomas Pesquet som er ESAs astronaut i kjempelaboratoriet i rommet. Der fullførte han nettopp en syv timer lang romvandring.