Navn og logo på dansk romoppdrag klart

Oppdraget til Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, har nå fått navn og logo. Andreas skytes opp til den internasjonale romstasjonen i september 2015.

Iriss er navnet på oppdraget. Både det og logoen ble valgt ut gjennom en konkurranse i Danmark. Vinneren ble tatt ut blant mer enn 500 forslag og heter Poul Rasmussen.

Vil inspirere barn og unge

Poul lot seg inspirere av Iris, den greske gudinnen for regnbuen. Hun var også forbundet med havet og himmelen, og avbildes oftest med vinger.

Derfor har logoforslaget til Poul også vinger, samt form som et vikingskip, som symbol for oppdagelse og reise til nye farvann.

Logoen til Iriss, oppdraget til Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, på den internasjonale romstasjonen i september 2015. Grafikk: ESA
Logoen til Iriss, oppdraget til Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut, på den internasjonale romstasjonen i september 2015. Grafikk: ESA

Der er også seks stjerner for mannskapet på romstasjonen, og en blå og en rød klode. Det symboliserer jorda og Mars, målet for fremtidens romfarere. 

Vanligvis har astronauter kun en logo for oppdraget sitt, men Andreas har en logo til. Det er fordi oppdraget hans også skal inspirere barn og unge til å lære og utforske mer.

Den andre logoen ble foreslått av 19 år gamle Louise Nielsen og viser Andreas på  vei opp i rommet i en rakett (se bilde nedenfor).

Medisinske forsøk og ny teknologi

I løpet av de ti dagene som oppdrag Iriss varer, skal Andreas utføre flere vitenskapelige forsøk som trengs å komme raskt tilbake til jorda for videre analyse. Som mange andre astronauter skal han også prøve ut ny teknologi for fremtidige romferder.

Andreas skal for eksempel ta biologiske prøver av seg selv for å måle effekten som hans relativt korte tid i rommet har på kroppen i forhold til de månedslange oppholdene som en del andre astronauter har.

Den andre logoen til Iriss, Andreas Mogensens oppdrag på romstasjonen i september 2015, ment for å inspirere barn og unge til å lære mer.
Den andre logoen til Iriss, Andreas Mogensens oppdrag på romstasjonen i september 2015, ment for å inspirere barn og unge til å lære mer.

Nye medisinske sensorer som måler vitale data, samt systemer som stimulerer muskulatur ved hjelp av elektrisitet, skal også prøves ut. Sistnevnte vil fungere som ekstra trening og motvirke det store tapet av muskel- og beinmasse som skjer i vektløs tilstand.

Det skal også en spesiell romdrakt som er stram nok til å etterlikne effekten av jordas tyngdekraft gjøre. Andreas skal teste denne “skinsuiten” for å se om den kan forhindre strekking av ryggsøylen og ryggproblemene som mange astronauter opplever etter å ha vært i rommet.

Samarbeid, samhold og kommunikasjon

Selv om det er nesten et helt år til Andreas skytes opp, har han trent på oppdrag Iriss i lang tid allerede.

Blant annet øvde han seg i sommer på å bruke spesielle briller med dataskjerm som astronautene skal ha på seg for å kommunisere mer effektivt med kontrollrommet. Det skjedde da Andreas bodde og jobbet i det vektløse miljøet under vann i oppdrag NEEMO.

Da testet ESAs danske astronaut også ut prototypen på et kommunikasjonssystem som gjør at astronautene kan bruke stemmen til å styre smarttelefoner, nettbrett, og annen elektronikk med. Det for å bli godt kjent med utstyret før den virkelige testen i rommet til neste år.

ESAs danske astronaut Andreas Mogensen tester ut en undervannsfarkost i beste James Bond-stil under NEEMO 2014. (Foto: NASA/ESA)
ESAs danske astronaut Andreas Mogensen tester ut en undervannsfarkost i beste James Bond-stil under NEEMO 2014. (Foto: NASA/ESA)

I tillegg til å trene på alt han skal gjøre under Iriss, har Andreas også øvd på samarbeid, kommunikasjon, planlegging og oppgaveløsing sammen med amerikanske, russiske og japanske romfarere i grottene på Sardinia.

Dette er viktige ferdigheter for alle astronauter, for de lever tett sammen og må kunne samarbeide på tross av kulturelle, språklige og personlige ulikheter.

Men før Andreas skytes opp i september 2015 er det ESAs italienske astronaut Samantha Cristoforetti som skal opp til kjempelaboratoriet i rommet. Det er planlagt til 23. november 2014.

Lurer du på hvordan hverdagen til en astronaut ser ut, kan du følge Andreas' trening og opplevelser på hans Youtube-kanal og på Twitter.

Powered by Labrador CMS