Norsk brusbokssatelitt vant på Andøya

Kattsat fra Bergen Katedralskole vant førsteplass for begynnere i elevsatellittkonkurransen Cansat 2014 på Andøya. (Foto: NAROM)

Hver sommer konkurrerer elever fra videregående skoler over hele Europa i å skyte opp satellitter på størrelse med en brusboks på Andøya. I år vant norske Kattsat fra Bergen Katedralskole kategorien for beste nybegynnersatellitt.  

I årets CanSat-konkurranse deltok hele ni lag fra seks av ESAs medlemsstater, i tillegg til fem lag som hadde vunnet den nasjonale CanSat-konkurransen i sine hjemland, totalt 14 lag fra 11 land.

Velkomst, satellittoppskyting og tur i virtuelt romskip

Den 31. mai og 1. juni ankom deltakerne i CanSat 2014 fra hele Europa etter en lang reise mot nord til Andøya Romsenter (tidligere Andøya Rakettskytefelt).

Dagen etter ble lagene hilst velkommen av Arne Hjalmar Hansen, leder for Nasjonalt senter for romrelatert utdanning (NAROM) og CanSat 2014 offisielt åpnet av stortingsrepresentant Henrik Aasheim (H).

Deltakerne tok så fatt på jobben med å presentere satellittprosjektene til hverandre og til ekspertpanelet som skulle bedømme konkurransen, samt sjekke at brusbokssatellittene var helt klar til oppskyting.

Det ble likevel tid for en tur med det nyåpnete Romskipet Aurora, en virtuell reise opp i nordlyset hvor deltakerne må “styre” romskipet selv, gjøre vitenskapelige forsøk, og løse oppgaver som skjer underveis. 

Team GrecoSat fra Spania er klar for oppskyting av sin brusbokssatellitt på Andøya i juni 2014. (Foto: ESA)

Så, 3. juni, var det endelig tid for oppskyting. Det ble gjort ved den gamle militærleiren i Skarsteinsdalen på Andøya. Derfra ble brusbokssatellittene skutt opp til rundt en kilometers høyde ved hjelp av fem Intruder-raketter.

Hver rakett hadde med seg to brusbokssatellitter. Dessverre frisatte en rakett brusbokssatellittene sine for raskt, slik at de fikk kortere tid for målinger enn planlagt, og to av lagene mistet kontakten med satellitten sin på grunn av strømproblemer.

Men de fleste av lagene fant brusbokssatellittene sine igjen etter landing og kunne ta dem med tilbake til Andøya Romsenter for å analysere målingene.

Vinnerlagene

Dagen etter presenterte lagene dataene og sine siste konklusjoner til dommerpanelet. Kattsat fra Bergen Katedralskole vant førsteplassen i kategorien for nybegynnersatellitter. Andreplassen gikk til Carmen Sylva 1 fra Romania, og tredjeplassen til Candroid fra Irland.

Vinnerlaget i kategorien for viderekomne satellitter ble vunnet av Ro-Sat One fra Romania, som blant annet hadde en ørliten rover med seg. Andreplassen gikk til Aristarchus fra Hellas, med Atmosteam fra Belgia på tredjeplass.

Disse lagene hadde tidligere vunnet den nasjonale CanSat-konkurransen i sine hjemland mot flere andre lag.

En fantastisk opplevelse

Elevene var svært fornøyde med det begivenhetsrike oppholdet på Andøya.

- Det var en fantastisk opplevelse som har gitt mange gode minner av et utrolig landskap og folk fra mange land som vi kommer til å holde kontakten med, og sist men ikke minst lærte vi masse nytt, sier Nearchos Nikolaos Prokopiou på team Aristarchus fra Hellas.

I CanSat 2014 konkurrerte 14 lag fra 11 ulike land med å skyte opp en satellitt på størrelse med en brusboks fra Andøya. (Foto: ESA)

Også Tim Argirios Tsagopoulos på team RED fra Tyskland var fornøyd med oppholdet.

- Der var så mange lag fra hele Europa som delte opplevelser og kunnskap med hverandre, slik at det ikke kjentes som en konkurranse, sier Tim til ESAs nettsider.

Fremtidens rakettforskere

En brusbokssatellitt, eller CanSat, er en satellitt som er så liten at alle delene, som kommunikasjonssystemer, strømforsyning og måleinstrumenter, får plass inne i en brusboks.

Brusbokssatellittene skytes opp med rakett eller ballong. Under flygningen må de gjøre målinger eller demonstrere teknologi, og deretter lande trygt på bakken.

Lagene består av elever fra 16 år og oppover ved videregående skoler i ESAs medlemsland. Gruppene får hjelp av en lærer eller annen mentor.

En deltaker på laget Carmen Sylva 1 fra Romania jobber med sin CanSat. (Foto: ESA)

Den første europeiske CanSat-konkurransen ble holdt på Andøya i august 2010. Siden da har hundrevis av elever fra hele Europa bygget og skutt opp sine egne brusbokssatellitter.

Konkurransen arrangeres av ESAs Education Office i samarbeid med NAROM og Norsk Romsenter.

Prosjektet er i tråd med NAROM og ESAs felles strategi om å inspirere elever til å velge realfag og teknologi og for å sikre tilgang på fremtidig arbeidskraft innenfor norsk og europeisk romvirksomhet.

Du finner flere bilder av konkurransen her.

Informasjon for å melde seg på neste års CanSat-konkurranse vil dukke opp blant annet på ESAs utdanningssider.

Powered by Labrador CMS