NTNU-studenter første norske lag på europeisk forskningsballong

Studenter ved NTNU har laget et instrument som skal undersøke høyenergetiske subatomærpartikler i atmosfæren ved hjelp av en europeisk forskningsballong.

- Instrumentet vårt heter Cosmic Particle Telescope, eller CPT-SCOPE. Det er et samarbeid mellom 4 studenter ved NTNU og 4 studenter ved Freie Universität, Technische Universität og Beuth Hochschule für Technik i Berlin, sier Timo A. Stein, leder for forskningsgruppen.

Prosjektet er et resultat av arbeidet med NTNU Test Satellite, eller NUTS, en nanosatellitt for studentforsøk. CPT-SCOPE mottar også støtte og teknologi fra bedriftene Integrated Detector Electronics AS i Oslo og First Sensor AG i Berlin.

- Målet vårt er å utvikle en kompakt strålingsmonitor som kan brukes på små satellitter og gå fra idé til utforming og fremstilling til bruk av den nye teknologien, sier Timo.

To av deltakerne i prosjektet er lærerstudenter. De skal bruke arbeidet med CPT-SCOPE til å få videregående elever interessert i romforskning, naturfag og teknologi.

Som å jobbe på et ekte romprosjekt

Forskningsballongen med det norsk-tyske forsøket skal ta av fra romsenteret Esrange i Kiruna i oktober 2015. Til sammen skal 8 forsøk fra studenter i Belgia, Norge, Polen, Spania og Tyskland opp i atmosfæren på 2 ulike ballonger.

Disse studentforsøkene er en del av programmet Rocket/Balloon EXperiments for University Students, eller REXUS/BEXUS. Programmet er et samarbeid mellom den tyske romorganisasjonen DLR og den svenske romorganisasjonen SNSB, med støtte fra ESA.

Slipp av ballong med studentforsøk fra Esrange i Kiruna i Sverige i REXUS/BEXUSprogrammet. (Foto: ESA)

Studentgruppene søker om plass i nyttelasten på en sonderakett eller forskningsballong for et prosjekt som de selv har utformet.

Utvelgelsen, presentasjonen, byggeprosessen, vurderingene og rapporteringen av resultatene frem til, under og etter oppskytingen følger det samme mønsteret som for store romprosjekter.

Programmet skal gi studentene en forsmak på hvordan det er å jobbe på og skyte opp et romprosjekt, praktisk erfaring med romindustrien, ny kunnskap, og et møte med andre rominteresserte studenter.

Første norske gruppe

Studenter fra hele Europa søker seg til REXUS/BEXUS-programmet. Blant de skandinaviske landene søkte denne gang 3 svenske grupper, en dansk og en norsk gruppe, men bare en svensk og den norske gruppens prosjekt gikk videre til oppskyting.

Det skjedde i begynnelsen av desember 2014. Da dro alle studentgruppene til ESTEC, ESAs senter for forskning og teknologi i Noordwijk i Nederland, for å presentere prosjektene sine til hverandre og til et dommerpanel med eksperter fra blant annet ESA og den tyske og svenske romorganisasjonen.

Studentene fikk også være med på ulike foredrag, omvisning på ESTEC og besøke Erasmus User Centre for den internasjonale romstasjonen.

Studentene som besøkte ESTEC i desember 2014 og som hadde søkt om å få fly eksperimentene sine på forskningsballong eller sonderakett i REXUS/BEXUS-programmet. Foto: ESA (Foto: ESA)

- Det var spennende å møte andre som også hadde en lidenskap for romforskning og som kom fra mange ulike akademiske retninger, for virkelige romprosjekter er interdisiplinære, sier Timo.

Studentene ved NTNU er den aller første norske gruppen til å bli tatt ut til BEXUS-programmet. Men de kan ikke hvile på sine laurbær.

- Nå begynner den egentlige jobben, i februar skal vi legge frem nøyaktig dokumentasjon på instrumentet for gjennomgang og vurdering, det blir komplisert og tidkrevende og vil antakeligvis fylle mer enn 100 sider, sier Timo.

Du kan søke igjen fra juni 2015

Har du et forsøk som du har lyst til å skyte opp med sonderakett eller forskningsballong?

Neste runde for søknad til REXUS/BEXUS-programmet blir annonsert på ESAs nettsider i midten av juni, med frist i midten av oktober, og på REXUS/BEXUS sine egne nettsider!

Logoen til CPT-SCOPE, studentgruppen ved NTNU som skal forske på høyenergetiske partikler i atmosfæren ved hjelp av forskningsballong. (Foto: CPT-SCOPE)

- Jeg anbefaler alle som har en idé til et eksperiment om å søke. Å jobbe på sitt eget romprosjekt er krevende, men gir masse ny kunnskap og ikke minst praktisk erfaring. Det verste som kan skje er ikke at du får nei, men at du ikke søker, avslutter Timo.

ESA har flere programmer (bak denne lenken se menyen til høyre) for elever, studenter og nyuteksaminerte studenter. Den europeiske romorganisasjonen er hele tiden på jakt etter nye folk og ønsker seg flere norske ansatte.

Powered by Labrador CMS