Romfarer etter 8 års venting
Tyske Matthias Maurer er ESAs nye romfarer. Men han ble ikke tatt ut i en ny runde av søkere.
I 2009 var det 10 finalister som kom gjennom det ekstremt trange nåløyet da ESA valgte nye romfarere. Seks av dem ble tatt ut til å begynne på den grunnleggende treningen for astronauter.
Hver av disse seks astronautene har hvert på romstasjonen, inkludert danske Andreas Mogensen. Flere av dem skal opp i rommet for andre gang, som tyske Alexander Gerst. Han blir kommandør for romstasjonen i 2018.
Nå har ESA tatt ut Mattias som den syvende romfareren av de 10 finalistene fra 2009. Mattias har allerede begynne på den grunnleggende romfareropplæringen.
Jobbet som bakkemannskap hos ESA
Matthias har utdannelse innen materialvitenskap og har studert eller jobbet ved universiteter i Tyskland, Frankrike, Spania og Storbritannia. I tillegg har han vært utplassert i Argentina, Spania og Sør-Korea.
Den nye astronauten snakker fire språk og holder på å lære seg russisk, som alle romfarere må kunne litt av, og kinesisk.
Siden Matthias nesten ble tatt ut som romfarer i 2009 har han ikke ligget på latsiden. Han fikk jobb hos ESA som bakkemannskap for astronautene og har dermed opparbeidet seg masse erfaring innen bemannet romfart.
Blant annet har han jobbet i kontrollrommet til ESA i Tyskland og vært personen i kontrollrommet som veileder og kommuniserer med astronautene mens de er på vandring utenfor romstasjonen.
Ved ESAs treningssenter for romfarere i Köln jobbet Matthias med prosjekter innen bemannet utforsking av månen, og med å gi studenter, skoleelever og annet publikum mulighet til å besøke senteret.
Trent som en romfarer
I jobben som bakkemannskap har Matthias også fått være med på mange av de tingene som romfarere trener på.
For eksempel var han med på vektløse flygninger da italienske Samantha Cristoforetti forberedte seg på sitt opphold på romstasjonen.
Matthias var også med på CAVES, huleklatring på Sardinia, som trener romfarere i å navigere og samarbeide på mørke og trange steder. Alle de europeiske romfarerne deltar i CAVES.
I 2016 bodde og jobbet Matthias 16 dager på forskningsstasjonen Aquarius, som ligger under vann. Her trener romfarere, ingeniører og vitenskapsfolk på å leve under forhold som likner på dem i rommet.
Videre opplæring over hele verden
Nå blir det altså alvor for Matthias. Som nevnt har han allerede begynt på den grunnleggende treningens om alle astronauter må gjennom og som vil vare ett år.
Etter det vil Matthias gå videre og lære mer om romstasjonens mange moduler og systemer. Som alle andre romfarere vil denne treningen foregå også hos andre romorganisasjoner, i USA, Russland, Japan og Canada.
- Romfart er fascinerende og inspirerende. Det appellerer til alle generasjoner og leder til innovasjon og nye forskningsresultater. Jeg gleder meg masse til å dele min pasjon, kunnskap og erfaringer som astronaut med så mange som mulig, sier Mattias.
Fransk musikkvideo fra rommet
Mange romfarere tar med seg musikk opp i rommet og spiller selv eller deler av musikken sin på sosiale medier mens de er i bane.
For tiden er det franske Thomas Pesquet som er ESAs astronaut på romstasjonen. Han tok musikken litt lenger og er med i en musikkvideo av den franske elektronikamusikeren Yuksek.
Under kan du se musikkvideoen som er delvis filmet på romstasjonen.