Skytes opp med rockehilsener til rommet

ESAs britiske astronaut, Tim Peake, skytes opp til romstasjonen 15. desember 2015. Der skal den første briten i kjempelaboratoriet i rommet være i fem måneder. (Foto: ESA)
ESAs britiske astronaut, Tim Peake, skytes opp til romstasjonen 15. desember 2015. Der skal den første briten i kjempelaboratoriet i rommet være i fem måneder. (Foto: ESA)

ESAs astronaut Tim Peake skytes opp til romstasjonen tirsdag 15. desember 2015.

Han blir den første britiske astronauten som bor og jobber i kjempelaboratoriet i rommet. Der skal Tim blant annet forske, undervise, løpe maraton, og holde en rockekonkurranse.

Oppskytingen går fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan med en Sojus-bærerakett.

Sammen med Tim i Sojus-kapselen sitter NASAs astronaut Tim Kopra og kommandant-kosmonaut Jurij Malentsjenko. De vil være fremme på romstasjonen etter cirka 6 timer i bane.ESAs britiske astronaut skal være hele 5 måneder i rommet. I løpet av den tiden skal Tim utføre mer enn 30 vitenskapelige forsøk for ESA, og mer enn ett dusin eksperimenter for andre partnere i det internasjonale samarbeidet om romstasjonen.

Tims forsøk hører til blant annet fysikk, rommedisin, materialteknologi og astrobiologi.

Vedlikehold og dokking

Siden Tim også ønsker å inspirere barn og unge til å bli nysgjerrige på rommet, naturvitenskap og teknologi, skal han undervise klasser fra romstasjonen, innen dataprogrammering, matematikk, og det å dyrke planter i bane.

Som alle andre astronauter må Tim trene to timer hver dag for å motvirke tapet av muskel- og beinmasse og andre negative helseeffekter som skjer i vektløshet. Han planlegger derfor å løpe London Maraton på romstasjonens tredemølle og "følge ruten" på nettbrettet sitt.

ESAs britiske astronaut Tim Peake viser frem en russisk romdrakt til barn og unge i prosjektet Mission X Tren Som En Astronaut.  (Foto: ESA)
ESAs britiske astronaut Tim Peake viser frem en russisk romdrakt til barn og unge i prosjektet Mission X Tren Som En Astronaut. (Foto: ESA)

Fra før er Tim en del av prosjektet Mission X - Tren Som En Astronaut, som skal lære barn og unge til å trene og spise riktig. Også norske skoleklasser er en del av dette prosjektet.

Det blir også en del vedlikeholdsarbeid og reparasjoner på romstasjonen. Samt hjelpe til med å dokke og ta forsyningene ut av romfartøyene som ankommer.

Samme trening som dansk astronaut

Etter en konkurranse i Storbritannia arrangert av ESA har Tims romferd fått navnet Principia, etter Sir Isaac Newtons verk Naturalis Principia Mathematica, som beskriver grunnleggende fysiske lover.

Tim valgte navnet fordi han er spesielt interessert i fysikk og kosmologi.

ESAs britiske astronaut tilhører samme "avgangsklasse" med astronauter som Andreas Mogensen, og er nest siste til å bli skutt opp.

ESAs britiske astronaut Tim Peake på romfarertrening under CAVES i grottene på Sicilia. (Foto: ESA)
ESAs britiske astronaut Tim Peake på romfarertrening under CAVES i grottene på Sicilia. (Foto: ESA)

I liket med Andreas har Tim gått gjennom den grunnleggende utdannelsen som alle astronauter trenger. Det inkluderer trening på vektløshet i parabelflygninger og under vann i store tanker.

Tim har også trent med sine russiske kolleger i Star City utenfor Moskva for å lære seg oppbyggingen av, funksjonene i, og styringen av en Sojus-kapsel.

Denne treningen omfatter et overlevelseskurs der romfarerne må klare seg i to dager i villmarken i Sibir. Det kan trengs om Sojus-kapselen lander på et annet sted enn planlagt.

Også Tim måtte gjennom kurset i grotteklatring som holdes for romfarere i det store og delvis utforskete hulesystemet Sa Grutta på Sicilia. Denne treningen lærer astronautene samarbeid, kommunikasjon og navigasjon i mørke og utilgjengelige steder, noe som er nyttig i rommet.

Holder rockekonkurranse i rommet

Selv om det blir mange arbeidsoppgaver i et stramt program på romstasjonen, blir det likevel litt tid til å slappe av.

Da planlegger Tim å spille musikk som han tar med seg fra jorda. Han vil tvitre tekster fra musikken under emneknaggen #SpaceRocks. Så kan lesere gjette hvilken sang teksten kommer fra og vinne spesiallagete astronautmerker.

Derfor har Tim også fått en rekke videohilsener fra britiske rockestjerner, som Brian May i Queen. Du kan se disse i videolisten nedenfor.I dag er det å ta bilder av og dele om oppholdet sitt i rommet på sosiale medier en del av jobben til romfarere. Tim vil blogge om og vise frem bilder og videoer fra romstasjonen her.

Powered by Labrador CMS