Unge funksjonshemmete fikk bli vektløse
En gruppe unge funksjonshemmete fikk bli med på parabelflygning med ESA og oppleve vektløshet og lav tyngdekraft som på månen.
De åtte unge kom fra fem av ESAs medlemsland; Belgia, Frankrike, Italia, Storbritannia og Tyskland, og hadde blitt tatt ut av ideelle organisasjoner hjemme.
Flygningen foregikk med en Airbus A310 som er spesialombygget for parabelflygninger. Under slike flygninger stiger flyet bratt for å simulere høy tyngdekraft og stuper deretter for å gi flere sekunder med vektløshet eller lav tyngdekraft som på månen eller Mars.
I tillegg til å få oppleve vektløshet og lav tyngdekraft, fikk de unge også være med på enkle forsøk. Disse viste effekten av tyngdekraften på brennende lys, en blanding av væsker med ulikt tetthet, dråper av vann, og en fidget spinner.
Studenter fra alle ESAs medlemsland, inkludert Norge, kan søke om å få utføre sine forsøk med ESAs parabelflygninger. Dette utdanningsprogrammet heter Fly Your Thesis.
En romfarer for hver deltaker
Med på turen var også flere av ESAs romfarere, fra samme land som de unge deltakerne: Tim Peake fra Storbritannia, Frank De Winne fra Belgia, Maurizio Cheli fra Italia, Thomas Reiter fra Tyskland, og Claudie Haigneré og Jean-Francois Clervoy fra Frankrike.
Romfarerne var der for å hjelpe de unge og svare på spørsmål de måtte ha om rommet og forsøkene som ble vist frem under flygningen.
I tillegg var også to voksne funksjonshemmete med: den tyske TV-personligheten og tidligere sportsutøveren Samuel Koch, og franske Philippe Carette fra den ideelle organisasjonen Reve des Gosse.
Det var denne organisasjonen som hadde tatt initiativet til parabelflygningen.
Viktig for forsøk, romfarere og romteknologi
Turen gikk fra Bordeaux i Frankrike. Her utfører ESA parabelflygninger to ganger i året for å utføre vitenskapelige eksperimenter og teknologiske tester som kun kan gjøres i vektløshet eller i annen tyngdekraft enn på jorda.
Romfarere trener også på å bevege seg og utføre eksperimenter i vektløshet under parabelflygninger. Forsøk eller utstyr som senere skal ut i rommet testes også av ESA ved hjelp av slike flyturer.
Hver flygning varer i cirka fem timer og gir 30 perioder med vektløshet på omtrent 20 sekunder av gangen.
Også Jan Wörner, ESAs generaldirektør, var med på den vektløse flygningen.
- ESA er begeistret over å kunne støtte dette initiativet. Vi prioriterer høyt å fortelle om og inspirere publikum om mulighetene som romfart og romforskning gir. Å kunne gjøre dette til barn og unge med ulike evner er dobbelt så givende, sa romsjefen.
Bli med på parabelflygning for studenter!
Er du universitetsstudent og har forsøk du har lyst til å utføre i høy eller lav tyngdekraft?
Da kan du søke deg til et av ESAs studentprogrammer for forsøk i ulik gravitasjon. (Bak lenken, se menyen til venstre.)
Som nevnt utfører studenter forsøk med ESAs parabelflygninger i utdanningsprogrammet Fly Your Thesis.
I 2009 var den norske studentgruppen Team Complex ett av fire lag som fikk være med på dette. Du kan lese hvordan det gikk her.
ESA arrangerer også studentforsøk med kortere perioder av mikrogravitasjon. Det kan oppnås både i sonderakett, som i REXUS, eller ved hjelp av falltårn, som i Drop Your Thesis!
I programmet Fly A Rocket får studenter lage forsøk til sonderakett og være med på oppskyting på Andøya i Nord-Norge.
For forsøk i høyere tyngdekraft enn på jorda, har ESA studentprogrammet Spin Your Thesis! Her utføres forsøkene i en kjempesentrifuge ved ESTEC i Nederland.
ESA har også flere tilbud til elever ved videregående skole og nyutdannete studenter, og ønsker seg flere norske søkere. (Bak lenken, se nederst i menyen til venstre.)