Utforsker motens fremtid og fremtidens mote, inspirert av rommet
Couture In Orbit er et samarbeidsprosjekt mellom ESA og designskoler i fem europeiske land som skal lage mote inspirert av rommet, astronauter og ny teknologi.
Klærne som skal designes skal både være attraktive og praktiske, og vise hvordan utforskingen av rommet kan gjøre livet bedre på jorda.
Prosjektet omfatter grupper av motestudenter ved designskolene Det polytekniske universitet i Milano i Italia, ESMOD i Frankrike, ESMOD i Tyskland, Fashiondesignakademiet i Danmark og Ravensbourne i England.
Fulgte astronauter tett
Hver gruppe har blitt tildelt et tema som er knyttet til ESAs holdninger til bærekraftig utvikling, beskyttelse av miljø og klima, og gjenvinning. Temaene er: teknologi, miljø, innovasjon, helse og sport.
Studentgruppene har også fulgt en av ESAs astronauter fra samme land som skolen de går på, ved å lese om astronautenes oppdrag, men også romfarernes egne blogger og videoer fra rommet. De danske motestudentene var så heldige at de fikk besøk av Andreas Mogensen, ESAs danske astronaut.
Slik har motestudentene fått lære om ulike temaer innen romforskning, som jordobservasjon, klimaovervåking, helse og ernæring i vektløs tilstand, og hvordan det er å bo og jobbe utenfor planeten vår.
Egen sponsor for ny teknologi og tekstiler
I tillegg har hver skole også fått en egen sponsor som har gitt motestudentene ny teknologi og nye tekstiler og materialer som studentenes kreasjoner skal ha integrert i seg.
Sponsorene sørger også for kunnskap og råd om den nye teknologien og tekstilene som studentene kan benytte seg av.
Blant annet kan den nye teknologien registrere bevegelsene til den som har dem på, eller omdanne bevegelsene til elektrisitet for å lade batterier.
Andre plagg og spesialtekstiler skal hjelpe til med å regulere kroppstemperatur, fuktighet eller svette mer effektivt enn vanlige klær.
Vises på London Science Museum 25. mai
Når romkreasjonene er ferdige vil kolleksjonen til alle fem moteskolene vises frem på catwalken under et moteshow i London Science Museum den 25. mai 2016.
Følg prosjektet Fashion In Orbit og hvordan kreasjonene og kolleksjonen utvikler seg her.
- Jeg er meget imponert over hvor godt motestudentene har brukt konseptene og teknologien som vi ga dem, og over den høye standarden på kreasjonene de har utviklet, sier Rosita Suenson ved ESA, koordinator for Couture In Orbit.
Også lærerne ved designskolene er fornøyd med rommoten som studentene har laget.
- Studentene lærer mye ved å fremstille og eksperimentere med nye designer samtidig som de må bruke ny og innovativ teknologi og et sterkt element av funksjonalitet i kreasjonene sine. De gleder seg masse til å vise frem de nye designene til representanter for mote- og romindustrien, sier Ramiro Alvarado, professor i designmodellering.
Mote og romfart er ingen uvanlig kombinasjon
Mote, design, romfart og romteknologi er ikke en så uvanlig kombinasjon som vi kanskje skulle tro.
ESA og andre romorganisasjoner prøver hele tiden ut nye designer for romdrakter, slik at de kan bli lettere og mindre, samt gi mer rom for bevegelse, som for eksempel under arbeid på overflaten av Mars, enn det dagens romdrakter gjør.
Andreas Mogensen testet ut et nytt og tettsittende plagg kalt SkinSuit under sitt opphold på den internasjonale romstasjonen i september 2015. Den etterliknet effekten av tyngdekraft på kroppen for å forhindre ryggproblemer.
De norske moteskaperne Moods of Norway lot seg inspirere av rommet i 2015. Da brukte de satellittbilder over blant annet Svalbard i sin kolleksjon for våren og sommeren. Det ble gjort i samarbeid med ESA, Norsk Romsenter og Kongsberg Satellite Services.
I fremtiden trenger selv romturistene egnete drakter til sine romferder.