Vinn tur til rakettoppskyting!
Har du lyst til å se en rakettoppskyting?
Nå kan du vinne en tur til den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana i Sør-Amerika for å overvære en oppskyting med bæreraketten Ariane 5.
Ariane 5 er bæreraketten som ESA bruker for å skyte opp sine romsonder og satellitter, som kometsonden Rosetta og romsondene Herschel og Planck.
Mange kommersielle satellitter, som værsatellitter og telekommunikasjonssatellitter, blir også skutt opp med Ariane 5. (Mer om dette lenger nede i artikkelen.)
Det er et stort ansvar å være oppskytingsleder i Kourou. Det vet norske Jon Harr alt om.
Konkurransen arrangeres av romindustrigigantene Arianespace og Airbus Safran Launchers, som holder på å utvikle Ariane 6, den nye europeiske bæreraketten for tunge nyttelaster.
Andre-, tredje- og fjerdepremien i konkurransen er en dagstur fra Paris til Les Mureaux eller Vernon i Frankrike for å se hvordan den nye bæreraketten utvikles.
De seks neste vinnerne får en modell av Ariane 6 eller andre produkter som er laget for å promotere bæreraketten.
Hva betyr tilgang til rommet for deg?
Konkurransen foregår på Instagram og alt du trenger å gjøre er å legge ut et bilde som viser hva Ariane 6 og tilgang til rommet betyr for deg personlig.
Kanskje er en ny bærerakett en måte å få vite mer om rommet på, og menneskenes plass i universet, eller en mulighet for å nå lenger ut i solsystemet.
Eller Ariane 6 er en sjanse for europeisk industri til å utvikle ny og innovativ teknologi, bedre telekommunikasjon, navigasjon, eller værvarsel, mer nøyaktig overvåking av miljø og klima, eller via forskning i rommet økt medisinsk kunnskap eller bedre måter å resirkulere vann og andre ressurser på jorda.
Bildet legger du ut på Instagram under emneknaggene #Ariane6Go #MyAriane6 og #Norge.
For å delta må du være over 18 år og følge @aslaunchers og @arianespace på Instagram. Reglene finner du her.
Men vil du være med på konkurransen må du skynde deg. Fristen for å legge ut bilde er 6. november.
Hva skytes opp med Ariane?
Hva skytes egentlig opp med Ariane-rakettene? De er utviklet for å få tunge nyttelaster, det vil si store satellitter og romsonder, opp i bane. Som regel skytes to satellitter opp samtidig.
Ariane 6 skal ta over oppgavene til Ariane 5, som i dag er en av verdens mest brukte og pålitelige bærerakett.
Den tyngste nyttelasten som er skutt av med Ariane 5 er ESAs automatiserte forsyningsfartøy ATV. Disse fløy og dokket med den internasjonale romstasjonen på egenhånd. Fullastet veide de mer enn 5 tonn hver.
Også kometsonden Rosetta, og romsondene Herschel og Planck, som skuet tilbake i romtiden helt til universets barndom, ble skutt opp med Ariane 5.
I årene som kommer skal ESAs romsonde til Merkur, BepiColombo, og det store romteleskopet James Webb, som skal ta over etter Hubble, skytes opp med en Ariane 5-rakett.
Hvert år skytes mange kommersielle og statseide satellitter opp med Ariane 5, både værsatellitter som bringer nye data til værvarsel over hele verden, og telekommunikasjonssatellitter for overføring av TV, radio, og internett til land og til sjøs.
En av disse er Telenors Thor-7, som i dag sørger for blant annet høyhastighets internett til den norske forskningsbasen Troll i Antarktis.
I 2017 skal noen av satellittene i det nye europeiske satellittnavigasjonssystemet Galileo, som også Norge er med på, skytes opp med Ariane 5.