Knølhvaler som spiser sild i Alaska. (Illustrasjonsbilde: AP Photo/Ketchikan Daily News, Tom Miller/NTB Scanpix)

Hvallyder kan gå i arv fra generasjon til generasjon

Forskere har sammenlignet lydopptak av knølhval fra flere forskjellige tiår og funnet de samme lydene.

Selv om hvalsang har vært kjent for sjøfolk i lang tid, ble ikke hvalsang tatt opp og studert før på 1960-tallet.

Siden den gang har det blitt gjort mye forskning. Hannknølhvalen for eksempel bruker sannsynligvis sang til å tiltrekke seg maker, selv om det fortsatt er mye mystikk rundt disse lydene.

Men hvalene lager mer lyd enn bare sang, og knølhvaler lager også kortere lyder som kan kalles hvalrop. Du kan høre et eksempel på dette i videoen under.

Det finnes mange opptak av slike hvalrop fra sørøstlige Alaska, hvor mange knølhvaler samles for å spise i bestemte perioder. Her har forskere tatt opp hvalrop siden midten av 1970-tallet, og nå har de et bibliotek med lyder.

En forskergruppe har analysert hvalropene og sammenlignet dem på tvers av flere tiår. De finner at de aller fleste ropene er ganske like, selv når de sammenligner de eldste med de nyeste opptakene.

Dette betyr kanskje at hvalene rett og slett arver forskjellige utrop, og fortsetter å bruke dem i den samme situasjonen i år etter år.

Nye generasjoner

Opp gjennom tiårene har forskerne identifisert 16 korte hvallyder med samme mønster. Tolv av disse rop-typene ble funnet i på tvers av mange tiår, og åtte av dem ble funnet i alle tiårene mellom 1976 og 2012.

I denne samme perioden har antall hvaler økt enormt mye i dette området, blant annet på grunn av fredning og konservering. En studie fra 2008 anslo at hvalpopulasjonen var fem ganger så stor den gangen som i 1979.

En hunnhval kan få kalver når den er 13 år gammel, og kan få nye unger hvert 1-3. år, ifølge artikkelen, som er publisert i Nature Scientific Reports.

Men hva betyr disse ropene?

Identifisering?

Forskerne gjør også noen kvalifiserte gjetninger om hva hvalene egentlig prøver å si her. Disse ropene er ganske annerledes enn den klassiske sangen, som kan pågå i timesvis, og endrer seg for hver paringstid.

Ett eller annet med disse lydene gjør at de helst må kunne bruke disse lydene hver gang de møtes, så de holdes stabile. Dette kan bety at hvalene bruker dem til å identifisere hverandre, eller at de har noe å gjøre med dette området i Alaska å gjøre.

Hvalene jakter på sild her, så disse lydene kan også kanskje få silden til å flykte og samle seg i store stimer, noe som slett ikke er dumt for sildespisende hvaler. Eksperimentelle studier har også vist at silden reagerer på slike lyder.

Referanse:

Michelle Fournet mfl: Some things never change: multidecadal stability in humpback whale calling repertoire on Southeast Alaskan foraging grounds. Nature Scientific Reports, 2019. DOI: 10.1038/s41598-018-31527-x. Sammendrag

Powered by Labrador CMS