Litt om kattesjåvinisme og hundens undertrykkelse

(Foto: (Photo: colourbox))

Mange har inntrykk av at katter er smartere enn hunder. Det ville vi undersøke i vår første sak. Og vi stilte oss derfor opp på gata på Torshov og spurte folk: Hvem er smartest av hund og katt?  Av de 20 vi spurte, påsto 65 prosent at katter var de mest intelligente. Stemmer dette, og hva har fått folk til å tenke slik?

Vi stilte førsteamanuensis Øystein Ahlstrøm ved Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap ved NMBU samme spørsmål. Først påpekte han at verken katter eller hunder er særlig smarte, deretter forklarte han at dette er et veldig vanskelig spørsmål.

- Det er jo ganske umulig å svare på. Blant både katter og hunder er det store forskjeller på hvor intelligente de virker fra dyr til dyr. En form for IQ-test kunne jo ha fungert, men dyrene er uansett smarte på forskjellige måter.

Vi fortalte han om vår egen lille undersøkelse, og han svarte at mange kanskje tenker på katter som smartere fordi de er mer ”selvstendige”. Blant annet må man gå tur med hunden, mens katten vandrer rundt i nabolaget som den selv ønsker.

- Katter er på mange måter mer rolige, som gjør at de virker reflekterte. Denne tankegangen går langt tilbake i tid, for eksempel pleide man å si at heksens favorittdyr var katten, fordi den nærmest var overnaturlig og kunne gjennomskue deg.

Et slikt syn på katt kan man finne over hele verden, i det gamle Egypt, i norsk overtro og i japansk litteratur.
Hunder er veldig ofte opptatt av eierne sine, og kan lære seg mange triks, noe som katter er lite interessert i. Ahlstrøm mener at dette ikke kan kobles til deres intelligens.

- Dette tror jeg handler mer om at katter ikke gidder. Det finnes eksempler på katter som lærer seg triks, men hunder er ivrigere. Det kan ha en sammenheng med det at hunder er flokkdyr. Det eneste kattedyret som lever i flokk er løven, ellers er de ganske solitære, som vil si at de liker seg best alene.

Professor Daniel Mills på University of Lincoln har utført et eksperiment for å finne ut hvor knyttet katter faktisk blir til eierne sine. Samme forsøk har tidligere blitt utført på hunder og babyer. Resultatene viste at katter har langt fra så sterkt bånd til eierne sine som hunder. Dette bekrefter påstanden om at katter er mye mer selvstendige.

Se videoen her: http://www.youtube.com/watch?v­AEepVLQjDt8

Det er foreløpig ingen forskning som beviser at det ene dyret er smartere enn det andre. Men på grunn av at katten er innesluttet og kan virke ”mystisk”, har den fått plass i tro og overtro som et veldig smart og overnaturlig dyr. Disse holdningene finnes fortsatt, og mange ser på katten som intelligent, uten at det nødvendigvis er sant. 

Powered by Labrador CMS