Et klimaorakel for å kjøle vårt globalt oppvarmede klima-klima

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske geofysiker-organisasjonen American Geophysical Union (AGU) har gjort noe lurt. De har satt opp en orakeltjeneste på nett, per i dag bemannet av over syv hundre klimaforskere - åpen kun for journalister.

Hva med å lage noe tilsvarende i Norge?

Jeg er forsøksvis på vei inn i klimaforskningens verden. Noe av det første jeg har møtt, ut over utfordringene ved å lære meg et nytt fagfelt, er den helt ekstreme polemikken som eksisterer i randsonen av dette feltet. Det er så og si umulig å lese en populærvitenskapelig fremstilling uten å finne hersketeknikker og nedsettende personskildringer den ene veien eller den andre, og ihvertfall umulig å prøve å uttale seg noen vei uten å bli forsøkt halshugget i kommentarfeltene. Uten å ta stilling noen vei: det er opplagt at dette sterkt begrenser formidlingstrangen til de som sitter med mest kunnskap - klimaforskerene selv. Ingen har lyst til å få kjeft eller bli anklaget for uredelighet. Forskere er som folk flest, de har lyst til å gjøre jobben sin og å gjøre den godt.

Samtidig er vel alle sider enige om at klimadiskusjonen er veldig relevant (enten man nå ønsker å fremheve den, endre den eller begrave den), og at det som trengs mest er nettopp INFORMASJON. Jeg sier ikke “fakta”, for dette er vanskelig å gi i et såpass komplisert og dynamisk fagfelt, men heller god og åpen formidling av informasjon om forskningsresultater.

Hvem er det som bør kunne holde hodet kaldt og formidle saklig i et slikt globalt oppvarmet klima-klima? Jo, det er journalistene - spesielt vitenskapsjournalistene. Men de er jo også avhengige av fakta og kunnskap fra andre. En interessert journalist vil gjøre akkurat som jeg har gjort i det siste: Lese populærvitenskap, klimanyheter, blogger og kommentarfelt - og antakeligvis bli like oppgitt som meg over all kranglingen, frustrert over de motstridende påstandene, og til slutt deprimert over hvor vanskelig det er å få de med kunnskap til å uttale seg.

Her kommer AGU inn. De har satt opp en orakeltjeneste betjent av et stort antall klimaforskere, som jobber på skift for å svare raskt på spørsmål fra journalister. Det betyr at journalistene kan være sikre på å få gode svar når de trenger dem, og forskerene kan bruke tiden sin på å svare godt snarere enn på å bekymre seg for om de får kjeft for dette svaret. De som spør må så klart være klar over at svarene vil komme fra “mainstream” klimaforskere og slik sett antakeligvis være i tråd med IPCC-rapportene, men dette er journalister godt i stand til. De kan så selv vurdere om de ønsker å hente inn motstridende argumenter fra andre.

Jeg tror dette er et veldig godt tiltak, både for forskere og journalister. Å kjøle klima klimaet er i dag nesten like viktig som å kjøle det hurtig-menneskeskapt CO2-oppvarmede faktiske klimaet. (Ups, sa jeg det? Å nei, nå får jeg kjeft av Klimarealistene i kommentarfeltet. Nuvel, jeg får vel tåle det - fyr løs!)

Inntil vi får en slik tjeneste i Norge så er AGUs tjeneste såvidt jeg kan se åpen for journalister fra alle land. Så de kan jo fyre løs der i steden, og se om det faktisk fungerer.

Kjør informert klimadebatt!
 

Powered by Labrador CMS