Hvordan redde verden - tre siders håndbok

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinnere av Alfred Nobels ulike vitenskapspriser nyter en ganske stor respekt verden over. Dette er de veldig klar over, og av og til prøver de å benytte det til å få frem viktige budskap.

Forrige uke møttes 17 Nobelprisvinnere i Stockholm for å diskutere, ut fra sine ulike ståsteder, hvor verden er på vei. Temaet var “Global Sustainability”, med undertittel “Transforming the World in an Era of Global Change”. Disse berømte forskerene er jo langt fra alene om å diskutere akkurat de temaene, men i kraft av sin stilling kan de tillate seg luksusen å være litt visjonære. Klarte de det? Kan 17 så sterke personer klare å bli enige om noe som helst?

Ja! Resultatet av konferansen ble et uvanlig klart, tydelig og konsist dokument som har fått navnet “The Stockholm Memorandum”, men som like gjerne kunne blitt kalt “håndbok i å redde verden”. Over bare tre A4-sider beskrives kjapt og greit de utfordringer vi står overfor - fra ressursfordeling mellom rike og fattige land, via klimaproblematikken, til utfordringene med å få til mer enhetlig globalt lederskap. Like kort og konsist får også hver utfordring noen tilhørende forsalg til løsninger, som alle føles intuitivt fornuftige.

En så konsis beskrivelse blir nødvendigvis hørende noe naiv ut, men det føles greit når det kommer fra mennesker med såpass veletablert bakgrunn. Det krever mye å kunne skrive kort, og de har greid det. Poenget med “The Stockholm Memorandum” er ikke å belyse problemene i all sin politisk korrekte og rundformulerte detalj, men snarere å legge nok et hammerslag på allerede godt opphengte spikre:

  • Menneskets innflytelse på planeten er i dag så stor at vi har kommet inn i en ny geologisk tidsalder - den antropocene, eller menneskepåvirkede, era
  • Vi trenger en revolusjon innen effektivitet - dagens sløsing av energi og råvarer må stanse
  • Klimaproblemet er reelt og veldig presserende

samt en rekke andre punkter. Kort sagt: Vi har problemer, og må løse dem nå.

Jeg anbefaler alle å lese dette korte dokumentet. Forskning.nos kloke lesere vet antakeligvis alt det som står der allerede, men det er mye verdi i å se utfordringene listet opp så klart og tydelig. Så kanskje vi skal gjøre det lille vi kan hver for oss - nemlig å til det kjedsommelige gjenta hovedkonklusjonen til venner, kjente, politikere, journalister og andre:

We cannot continue on our current path. The time for procrastination is ovre. We cannot afford the luxury of denial. We must respond rationally, equipped with scientific evidence.

Hear, hear!

Powered by Labrador CMS