Kan et egg fly? Å ja da!
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
“Kan et egg fly”? spør Aftenposten søndag 25.01.09, i en artikkel om ansatte på Forsvarets Forskningsinstitutt som har vært på kreativitetsseminar. “Dårlige tider krever gode ideer.” legges det til.
Jeg kan ikke uttale meg om effekten av slike seminarer - antakeligvis er det, nesten uansett innhold, positivt å bryte opp fra en daglig rutine og bli dyttet til å tenke på noe nytt. Noe annerledes. Som hvorvidt egg kan fly.
Men oppriktig talt: Såklart et egg kan fly! Bare spør en fysiker. Her er tre fullgode muligheter, tatt fra fysikkens verden:
- Egg i geostasjonær bane. Den enkleste måten å få et egg til å fly på, er såklart å kaste det. Men som de fleste vet vil det da etter hvert falle til bakken og knuses, og det antar jeg var litt av poenget å unngå. Men hva skjer egentlig når man kaster et egg? F.eks. hvis du kaster det med vannrett bevegelse? Jo, jordens tyngdekraft gir egget en akselerasjon “nedover” - d.v.s. inn mot midten av jorden. Men samtidig beveger egget seg bortover langs bakken. Hvis du nå er kjempesterk og kan kaste egget virkelig, virkelig hardt, så blir etter hvert jordens krumning viktig her. Du kaster egget, det flyr bortover, trekkes nedover, men jorden krummer også vekk under det. Ved akkurat passe fart vil egget faktisk kunne holde seg i samme høyde hele tiden - det har endt opp i bane rundt jorden. For at dette skal fungere må vi forsåvidt starte høyt nok oppe til at det ikke er noen atmosfære som bremser egget, men detaljer detaljer. Nå er vi nesten fremme. Det finnes en spesiell bane - en spesiell høyde over jorden og fart et egg kan ha - som kalles geostasjonær. Da flyr egget fremover like fort som jorden roterer under det, i tillegg til å falle akkurat passe til å gå i bane. Dette skjer ca. 35786 kilometer oppe, og egget må fly med 3.07 kilometer per sekund. Sett fra jorden holder egget seg svevende der oppe - helt klart et flygende egg. En bonus er at så høyt oppe er det så kaldt og fritt for bakterier at egget vil holde seg ferskt nesten i det uendelige.
- Magnetoleviterende egg. Hvis du ikke liker høyder, så er sterke magnetfelt en annen mulighet. Det har seg slik at noen stoffer, såkalte diamagneter, oppfører seg slik at hvis du setter opp et sterkt magnetfelt rundt dem så vil de selv lage et “motfelt”. De lager altså et nytt magnetfelt, som virker motsatt vei av det opprinnelige. Ja vel. Og så? Jo, for slike materialer kan det ordnes slik at feltene motvirker hverandre akkurat passe til at den diamagnetiske tingen kan sveve fritt - på fagspråket (og fantasylitteratur-språket) kalt å levitere. Magnetolevitasjon, altså. Og så hovedpoenget: Vann er netopp en slik diamagnet. Og hva består et egg mest av? Jeg har ikke sett dette gjort med et egg så det er mulig at det vil dukke opp praktiske problemer, men noen har ihvertfall gjort det med et jordbær. Og en levende frosk! Et egg burde være barnemat. Riktignok krever det et uhyggelig sterkt magnetfelt, men noe får man ofre for sine flygende egg.
- Eggerakett. OK, denne ideen jukser kanskje litt siden innholdet i egget ikke blir helt det samme etterpå, men la gå. Sett først noen styrevinger på egget, slik at det får god aerodynamisk balanse. Stikk så et passe stort hull nederst i egget, slik du vil gjøre med en vanlig eggestikker. Hullet bør nok være litt større enn vanlig. Pass på at det ikke blir sprekker i skallet, for dette må være så helt og sterkt som mulig. Så låner vi litt informasjon fra kjemi og finner et stoff (sannsynligvis en passende syre) som reagerer sterkt med eggehvite og danner gass i reaksjonen. Sprut denne syren inn i egget gjennom hullet, sett egget raskt fra deg med hullet ned, og dukk i sikkerhet. Gassen som dannes av syren og eggehviten vil ta mer plass enn hviten, og dette vil tvinge eggehvite ut av hullet - forhåpentligvis med stor kraft. En veldig basal naturlov er “kraft er lik motkraft”, også kjent som Newtons tredje lov. Her innebærer den at når rakettdrivstoff, i dette tilfellet eggehvite, drives en vei, så må noe drives en annen vei. Hos NASA og ESA er det store, fine raketter, hos oss er det et egg. Samme prinsipp. Nyt synet av ditt tredje flygende egg, der det flyr opp mot himmelen. Bonus: Har du siktet godt treffer dette egget det første vi sendte opp, og vi har i samme slengen funnet opp en måte å få ned igjen et egg i geostasjonær bane på.
Hmmm… Jeg observerer at FFIs kreativitetsseminar fikk mine tanker til å rulle, selv om jeg bare leste det en journalist skrev etter å ha hørt noen fortelle hvordan det var å være med på det. Må ha vært et bra kurs.
Dårlige tider krever gode idéer, ja. Noen flere forslag til hvordan et egg kan fly?