Verdt å vite legges ned - good, bad and ugly

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK har besluttet å drepe en de få virkelig gode arenaene for forskningsformidling i Norge. Verdt å vite (VåV) på P2 legges ned 31. januar. Som lytter og tidvis bidragsyter synes jeg dette er veldig, veldig trist.

Hvorfor det? Forskningsformidlingen på P2 blir heldigvis ikke borte. Sammen med Sånn er livet skal stoffet fra VåV nå flyttes til et nytt magasin kalt Ekko, med to timers daglig sendetid fra ni til elleve. VåV hadde bare tredve minutter daglig, Sånn er livet om lag tre kvarter, så totalt burde det jo bli plass til mer god formidling på denne måten.

Dette er sånn NRK ser det. Kanalsjef i P2 Ole Jan Larsen sier til Morgenbladet 7. januar:

(…) se for eksempel på Verdt å vite, som i dag har en halvtime fra 12.30 til 13. Sett at de ville ta opp noe om gentesting. Nå blir de en del av en flate fra ni til elleve sammen med journalistene i Sånn er livet. Det gir store muligheter til å tenke journalistisk på en ny måte. Ofte blir vitenstoffet først interessant når det kobles opp mot samfunsspørsmål.”

Dette sitatet illustrerer at nedleggingen av VåV er et klassisk tilfelle av “the good, the bad and the ugly”.

The good: Det blir mer tid og muligens et større team. Dette gir absolutt muligheter, som Larsen påpeker, og jeg og sikkert de fleste andre VåV-lyttere kommer til å følge Ekko spent for å se om det innfrir.

MEN:

The bad: Har NRK tenkt på hvilken rolle VåV har for forskningsinteresserte nordmenn, hvordan programmet brukes? Som bidragsyter merker jeg det ved at folk jeg kjenner og ikke kjenner kommenterer på det jeg har sagt. Det som går igjen er: “Hørte deg da jeg vasket opp…”, “Lastet ned Verdt å vite i går og…”, “Pleier ikke høre på radio, men jeg vil gjerne holde meg orientert. Da jeg lastet ned VåV i går…”, og så videre. VåV er lett tilgjengelig, lett fordøyelig, bredt og inkluderende på en gang - hvilket annet forum i Norge kan si det samme?

Forksiningsinteresserte nordmenn er nemlig like travle som alle andre. De leser nok Aftenposten, Dagbladet og lignende, men til tross gode forsøk klarer ikke disse mediene å dekke særlig mange vitenskapssaker. De leser garantert forskning.no, men å lese alle de flotte artiklene her tar tid og krever at man sitter ved en PC eller lignende. Schrödingers Katt er et must for mange, men dekker maksimalt noen få temaer i uka. Men de tredve minuttene med VåV er det tydeligvis mange som finner tid til - over oppvasken, på tredemøllen, i bilem, på T-banen eller faktisk i sendetiden på formiddagen eller kvelden. Det fungerer!

Flere virkelig sterke arenaer for fagformidling enn de alt nevnte er det egentlig ikke i Norge. Ved å splitte opp VåVs intense tredve minutter spres vitenstoffet ut til et magasinformat som ikke kan tas inn og fordøyes på samme måte. Det blir forhåpentligvis ikke dårligere innholdsmessig, kanskje blir det til og med bedre, men formen har også mye, mye å si. Her ligger etter mitt syn den virkelige tragedien i denne nedleggingen.

The ugly: Til sist må jeg bare ta opp kanalsjef Larsens hårreisende siste setning. “Ofte blir vitenstoffet først interessant når det kobles opp mot samfunsspørsmål.” Er dette virkelig kanalsjefens syn? Sukk.

Ja, vitenstoff blir så definitivt ofte mer interessant når det kobles til samfunnet, men det er en uvurderlig verdi i bare det å holde seg raskt orientert om hva som skjer innen forskningsverdenen. Da skjønner man hvor grensene av kunnskapen vår ligger. Da ser man hva som er relevant å diskutere og hva som ikke er det. Da spikrer man inn knagger i hjernebarken som man kan henge kunnskap på - kunnskap man så igjen kan bruke til å delta mer informert i samfunnsdebatten, eller bare være i stand til å vurdere de av og til ganske tvilsomme sensasjonsoppslagene vi ser i tabloidpressen. Man får mange spiker på tredve daglige minutter. Kunnskap er makt - det er noe i dette ordtaket. Ingen andre aktører i Norge formidler kjapp og effektiv kunnskap slik VåV gjør.

Vitenskap og samfunn hører formidlingsmessig sammen - omtrent som egg og bacon. De gjør hverandre bedre, men har også en verdi hver for seg. NRK, full av bacon, har akkurat lagt ned ett av Norges viktigste forsyningslager for egg fordi de ikke føler de trenger det selv. Kommer dagens forbrukere av egg til andre retter til å innordne seg og spise NRKs Ekko-egg-og-bacon-meny? Jeg håper jo det - men jeg frykter sterkt at Norge nå har mistet noe veldig viktig.

Takk, Verdt å vite, for veldig mange gode sendinger som jeg har hørt på og lært mye av, og for den treningen dere har gitt meg personlig som fagformidler.

Powered by Labrador CMS