En av gjengen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Tommy Wensås prøver å bli kvitt is på senderen på toppen av Janusfjellet. (Foto: Linn Novis)"

I dag gikk mesteparten av dagen med til å flytte datateltet. Nå er alle kameraene oppe og går igjen, og jeg har trådløst nett i leiren.

En gjeng av oss, med sikkerhetsleder Tommy Wensås fra BI og Terje Tjelta fra Telenor i spissen, gikk opp på toppen av Janusfjellet for å sjekke senderen som går ut hefra, for å se om det var der feilen lå, for vi har hatt litt ustabile forhold her de siste par dagene.

Senderen var full av is, og det ble vi kvitt, og den ble justert litt mot SvalSat-mottakeren som ligger utenfor Longyearbyen. Vi vet fortsatt ikke helt hvor feilen lå, men nå skal alt være i orden!

Nå er den store hodeløse svaneøgla og en av fiskeøglene ferdig gravd opp og hullene er gravd igjen. Knoklene er støpt inn i gipskapper og ligger og venter på helikopterløftet som kommer neste uke.

"Stig Larsen skjærer av toppen på den ene gipskappen på en del av den nederste fiskeøgla. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Gravingen fortsetter på den nederste og eldste fiskeøgla, og på et stort overarms- eller lårbein fra en svaneøgle. En del av gjengen holder også på å grave ut et fiskeøgleskjelett som foreløpig ser veldig nedbrutt ut.

Her er knoklene så utydelige at man må være paleontolog for å se noe som helst, og derfor er kameraene rettet mot de to andre mer fotogene skjelettene.

"Den polske spesialiteten smalec, som er svinefett med løk, kommer godt med når alle måltidene består av frysetørket mat av forskjellig slag. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Jeg føler at jeg blir mer og mer del av gjengen her. Jeg har fått skyteopplæring av Tommy Wensås med både en .44-revolver og en rifle, og nå kan jeg mer eller mindre trygt gå på do alene.

Jeg begynner også å stinke ganske bra etter å ha gått i de samme klærne et par dager. Veteranene sier lukta vil gi seg etter et par dager til.

Det har visst også sine fordeler å gå rundt med et lag av gammel svette og møkk på kroppen. Det skal visst gjøre at man fryser mindre. Foreløpig har jeg ikke merket stort til det, men det kommer nok.

"Det er i matteltet de gode historiene blir fortalt. Her har vi propanbrenner og vi kan ta oss en kopp varm drikke når temperaturen faller for mye. På bildet er Bjørn Lund, Linn Novis, Tommy Wensås og Nille Ragnhild Staubo Munthe-Kaas. "

I dag har jeg også spist en brødskive med svinefett, med en sylteagurk til. Veteranene sverger til det, og sier det smører systemet og hjelper fordøyelsen. Vi får nemlig ganske treg mage av å spise frysetørket mat som blandes ut med kokende vann.

Maten er faktisk ikke så ille, men det sier jeg nå. Det er meget mulig jeg mener noe annet om en uke, da jeg spiser minst tre sånne frysetørkede poser hver eneste dag.

"Vi brenner alt det brennbare søppelet vårt her. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Jeg har også begynt å bli vant til at folk går rundt med våpen her oppe. Det har ikke turistene som kommer opp hit, og noen av ungene får ganske så store øyne når de ser Tommy går rundt med revolverbelte.

- Jeg trodde ikke det var lov å gå rundt med pistol i Norge! utbrøt en liten gutt som var her i dag tidlig.

Men nå er vi ikke i Norge. Vi er på Svalbard.

"Vi har flyttet datateltet, og alt ser ut til å være oppe og gå igjen. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Powered by Labrador CMS