En iskald morgen, og dødsmarsjen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"I dag tidlig våknet jeg til et snødekt Janusfjell og iskald vind. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Det siste jeg hørte i går kveld før jeg sovnet var at det smalt. Da gikk et av snubleblussene av, og det første som slo meg var selvfølgelig at nå kommer bjørnen. Sekundene gikk, og det føltes ut som en evighet før en av øglegraverne ropte at det var falsk alarm.

Jeg sov greit, bortsett fra et par drømmer om svære isbjørner som lusket rundt leiren.

Et snublebluss gikk av i dag tidlig også, men da kom ropet om falsk alarm mye raskere. Vi har nå svært få bluss igjen, og vi må virkelig passe på hvor vi går hen. Når vi sover er blussene den beste sikkerheten vi har mot nysgjerrige og sultne bjørner.

Da jeg endelig fikk karret meg ut av teltet var det snø på toppen av Janusfjellet og iskald vind. Jeg er usikker på hvor kaldt det er, men det ligger nok rundt 0 grader. Vi pakker oss godt inn i ull og vindtette dresser.

"Dagen startet med snuing av en av de store gipskappene på den nederste fiskeøgleutgravingen. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Først på menyen i dag, etter en frysetørket frokost, var å snu en av de store kappene på den nederste fiskeøgleutgravingen. Snuingen gikk fint, og gravingen fortsetter.

Deretter begynte vi å grave rundt den store svaneøgleknokkelen som Espen Knudsen fant her om dagen.

Jørn Hurum har store forventninger, men sier også hele tiden at man aldri vet hva man finner, eller om man finner noe i det hele tatt.

Vi graver uansett ned til det laget der knokkelen er funnet og ser, og i løpet av morgendagen vil vi nok kunne se om funnet virkelig er så spennende som det ser ut som.

"Her prøves trekke-metoden på fiskeøglehodet. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Litt senere gikk jeg bort for å se hvordan Patrick, Espen, Tommy og Nille taklet å bære et 150 kilo tungt fiskeøglehode til leiren.

Med en kombinasjon av bæring og draing greide de det til slutt, og dødsmarsjen, som Jørn Hurum kalte det, endte heldigvis godt.

Hodet fikk litt hard medfart, men ikke så mye at det ikke blir spennende å preparere det når de kommer tilbake til museet på Tøyen.

"Og her løftes det tunge hodet. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Powered by Labrador CMS