Ingen raske klimaløsninger i Nagoya

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"COP10-møtet vil sannsynligvis ikke åpne for bruk av geo-engineering-teknikker for å løse klimatrusselen mot jordas biologiske mangfold. (Foto: COP10 Japan)"

Geo-engineering, eller det å bruke teknologi til å påvirke klimaet vårt i global skala, har til nå vært et av de heteste diskusjonstemaene under Konvensjonen om biologisk mangfolds (CBD) møte i Nagoya.

Det er bred enighet blant medlemmene av konvensjonen om at klimaendringer forårsaket av avskoging og CO2-utslipp er blant de alvorligste truslene mot jordas biologiske mangfold, men raske løsninger av geo-engineering-slaget får liten støtte.

Blant forslagene til metoder er å sprøyte salt fra sjøvann opp i skyene for å gjøre dem hvitere, og dermed bedre til å reflektere sollyset tilbake.

Tilhengerne hevder dette vil kunne kjøle ned jorden, og at det kan kjøpe oss tid inntil vi greier å kutte utslippene våre nok til å avverge kraftige klimaendringer.

Men motstand mot slik inngripen er sterk, og vitenskapelige organisasjoner som britiske Royal Society har protestert høylytt mot denne typen tiltak her i Nagoya.

I tillegg har bevegelsen Hands Off Mother Earth (HOME) mobilisert flere titalls ikke-statlige organisasjoner til å være med i kampen.

De er særlig skeptiske til at nasjoner, private selskaper eller rike enkeltindivider skal kunne sette i gang irreversible tiltak som kan påvirke hele eller store deler av kloden.

Diskusjonen er nå lagt nesten død her i Nagoya, og det er ventet at politikerne som kommer i neste uke vil bli enige om å sette ned et såkalt moratorium mot geo-engineering.

Under det forrige COP-møtet i Bonn i 2008 ble det innført et moratorium på det å gjødsle hav med jern for å få planteplankton til å ta opp mer karbondioksid. Nå ser det altså ut til å være enighet om også å utsette bruken av andre klimaregulerende teknikker.

I praksis betyr det at alle verdens nasjoner, utenom Vatikanstaten, Andorra og USA (statene som ikke er medlem av CBD), sannsynligvis blir enige om å utsette bruk av geo-engineering-virkemidler for å påvirke klimaet inntil vitenskapen på feltet blir bedre.

Tilhengerne av slike virkemidler mener derimot at vitenskapen ikke vil komme noe lenger med mindre det åpnes for geo-engineering-eksperimenter i stor skala.

Powered by Labrador CMS