Kaotisk sluttspurt i København

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bolivias president Evo Morales og de andre statslederne får en hektisk jobb med å bli enige i løpet av de siste dagene av møtet. (Foto: Getty Images)"

Kaoset er nesten totalt i København, og det er ikke bare blant demonstranter og politi i gatene det går hardt for seg.

Det begynner å stramme seg til inne på Bella-senteret også, og forhandlerne setter nå sin lit til at statslederne skal greie å bli enige om en avtale innen fredagen er omme.

Klimaavtalen skulle egentlig vært ferdig, og de to siste dagene av møtet skulle statslederne brukt til å finjustere de ulike punktene.

Så langt har ikke forhandlerne kommet, og de siste dagene ser ut til å bli svært hektiske for Brown, Obama, Merkel og de over 100 andre statslederne som har tatt turen hit.

Kapasitetsproblemer

Ryktene sier at arrangørene av klimamøtet til nå har akseptert akkreditering for 46 000 mennesker, mens senterets kapasitet bare er på 15 000. Den offisielle begrunnelsen som blir gitt er at de ikke trodde alle ville komme på en gang.

Fra og med torsdag kommer ingen nye inn, selv om de altså har fått beskjed om at akkrediteringskortet ligger og venter på dem. De siste dagene har det også vært vanskelig å komme inn på Bella-senteret for oss som allerede har det ettertraktede inngangskortet.

"Som for å bidra til å gjøre inntrykket av kaos komplett, trakk også klimamøtets president Connie Hedegaard seg på onsdag. Selv hevder danskene at dette bare er en formalitet. (Foto: Getty Images)"

Mange, mange timer om dagen går med til å stå i kø, og i tillegg er sikkerheten både rundt og inne i senteret trappet kraftig opp, og ingen journalister får lenger tilgang til rommene hvor det foregår forhandlinger.

Det er også en veldig mangel på informasjon til de som står i køene. Når gradestokken kryper ned mot null og vel så det er det ikke noe særlig å stå tre timer i kø, og enda verre er det når du ikke helt vet hvorfor du står der.

På grunn av alle de nye restriksjonene utgår alle side-events nå de to siste dagene av forhandlingene. Side-eventsene er pressekonferanser og foredrag arrangert ikke-statlige observatører, som for eksempel Regnskogsfondet og Oxfam.

Organisasjonene som ikke har greid å finne alternative steder for arrangementene sine avlyser nå oppleggene sine.

Arrangørene har nå gitt akkreditering til 3500 journalister og pressefolk, og ingen nye får lov til å komme inn med mindre de kommer i følge med en statsleder.

Noen positive tegn også

Men forhandlerne har jo greid å bli enige om noen ting. Blant annet rapporterer Dagbladet at USA har lovet en milliard dollar over tre år til bevaring av regnskog, og det er nå noen små tegn til optimisme i gangene.

Anne-Beth Skrede er LOs representant i den norske forhandlingsdelegasjonen. LO er med til København for å diskutere rettferdig omstilling og hva som er viktig for arbeidstagere og fagbevegelsen å få inn i den endelige avtaleteksten.

"LOs klimarådgiver Anne-Beth Skrede med et foreløpig utkast til en avtaletekst. Det kommer mange slike utkast hver dag, og foreløpig vet ingen hva som kommer til å stå i det endelige avtaleforslaget. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Selv mener Skrede at LO har hatt stor suksess så langt i forhandlingene. I Norges offisielle forslag til avtaletekst har LO greid å få med det at en omstilling til en grønn industri også skal inkludere arbeidstagerrettigheter og deltagelse i beslutninger.

I den siste versjonen av avtaleteksten som er ute nå står det at en grønn omstilling skal ”sikre rettferdig omstilling av arbeidslivet som skaper anstendige jobber og kvalitetsarbeid.”

- Dette er vi kjempefornøyd med å få med, selv om jobben ennå ikke er helt gjort. Det er likevel store håp om at dette skal gå gjennom, sier Skrede.

Det er også blitt enighet om at det skal opprettes en komité som skal håndtere teknologioverføringen til fattige land, men det er fortsatt uklart hvordan dette skal løses i praksis. Skrede forteller at dette heller ikke kommer til å bli klart her i København, men sannsynligvis i løpet av neste halvår, eller i alle fall før neste års COP16-møte i Mexico.

- Mange er skuffet

- Når det gjelder resultatet av COP15 så har vi ennå ikke kommet særlig langt. Det må vi bare innrømme. Mange er skuffet over at vi ikke har greid å bli enig om mer avtaletekst, sier Skrede.

Hun sier det kommer til å bli mange møter og mye arbeid i 2010 for å komme i mål, men at de nå håper statslederne skal kunne love utslippsreduksjoner og binde seg på prosenter og penger.

- Nå er det penger og prosenter det står på, og vi får ikke gjort særlig mer med teksten før dette kommer på plass.

 

Her kan du se noe av kaoset som utspilte seg inne på Bella-senteret i dag da det ble klart at ikke-statlige observatører ikke får tilgang til resten av møtet:

 

Og her kan du se noe av kaoset utenfor konferansesenteret:

Powered by Labrador CMS