Krangling og forventninger i København

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Delegatene i Bella-senteret i København følger med på Obamas takketale. (Foto: Getty Images)"

Klimamøtets fjerde dag er over, og temperaturen i forhandlingene øker betraktelig, og enda hetere kommer det nok til å bli.

Frontene blir hardere og hardere, og det er blitt klart at mange av de nesten 200 statene som er representert her har vidt forskjellige nasjonale interesser.

Tuvalu mot røkla

Sent onsdag ettermiddag bestemte den den lille øystaten Tuvalu seg for å bryte med de andre utviklingslandenes linje og forlange at Kina og India skal forplikte seg til CO2-kutt.

Til nå har nemlig de to enorme landene bare tilbudt seg å foreta frivillige kutt, men delegatene fra Tuvalu, en stillehavsøy som står i fare for å synke om IPCCs prognoser om havstigning slår til, synes ikke dette holder.

Øystatens høyeste punkt er bare 5 meter over havet, og Tuvalu har  blitt et av de sterkeste symbolene på hvor sårbare mange områder er for klimaendringene.

Forslaget om forpliktende utslippskutt  ble blankt avvist av både Kina, India og Saudi Arabia, og gruppen med utviklingsland står i fare for å dele seg opp i rike og fattige u-land, noe som kan gi begge parter dårligere forhandlingskort på hånden.

USA vs Kina

På torsdag røk også Kina og USA i tottene på hverandre under forhandlingene. Den amerikanske delegasjonen kritiserte nemlig Kina og sa de forventet at landet skulle forplikte seg til utslippskutt.

Kineserne slo tilbake med det at USAs utslipp fortsetter å øke til tross for at de er industrialiserte, og at utslippsreduksjonen på 17 prosent, fra 2005-nivå, som USA sier de kan oppnå innen 2020, ikke er særlig imponerende.

G77 vs USA

Mens Obama-hysteriet sto på som mest i Oslo på torsdag ettermiddag, kom den store utviklingslandgruppen G77 med en oppfordring til USAs president om å bli med i Kyotoprotokollen. 

De oppfordret han også til å forplikte seg til kutt i samme størrelsesorden som andre industrialiserte land, og til å donere 200 milliarder dollar til kampen mot klimaendringene.

- Det er flaut om USA ikke vil være med på en løsning som kan redde menneskeheten, sa en talsmann for G77 fra talerstolen.

President Obama la i sin takketale i Oslo rådhus vekt på at klimaendringene er en alvorlig sikkerhetstrussel, men ble i etterkant kritisert av blant annet Greenpeace for ikke å snakke mer  om selve klimatrusselen.

Spenningen er nå stor i København, og forventningene til Obamas besøk i slutten av neste uke er enorme.

[gallery:1]

Powered by Labrador CMS