Rik mot fattig i Nagoya

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Uenighetene mellom rike og fattige land kommer til uttrykk i møtene mellom delegatene her i Event Hall i Nagoya Congress Center.

COP10-møtet i Nagoya er litt over halvveis, og de politiske skillelinjene begynner å prege fremdriften.

Som under fjorårets klimamøte i København er det sterke uenigheter mellom utviklingslandene i Afrika, Asia og Sør-Amerika og rike nasjoner som Canada og EU-landene.

Men sikkerheten her er mye, mye strammere enn i København, og de høylytte demonstrasjonene har så langt uteblitt. Uenighetene kommer derfor først og fremst til uttrykk på møterommene.

Den første uken har uenighetene stort sett handlet om hvem som egentlig eier genetiske ressurser, og som under møtet i København handler det stort sett om penger.

Historien er full av eksempler på at vestlige selskaper har funnet virkestoffer i tropiske planter, og så har de patentert dem, laget medisiner eller kosttilskudd av dem, og tjent store penger.

Dette vil land som Mongolia og Indonesia ha slutt på. I tillegg vil de at pengene som tjenes på produkter basert på genetisk materiale fra landene deres skal deles.

Noen land, som Fillippinene og Brasil, har allerede lover som regulerer bruken av planter og dyr innenfor grensene sine, men mange av de andre fattige landene mener mangelen på et globalt rammeverk fører til det de kaller genetisk piratvirksomhet.

USA, som er det eneste FN-medlemmet som ikke har ratifisert Konvensjonen om biologisk mangfold, følger særlig nøye med på diskusjonene.

En av hovedgrunnene til at de ikke er med på konvensjonen er frykt for at den kan skade landets lukrative bioteknologi-industri, som i mange tilfeller er basert på genetiske ressurser fra andre land.

Mange delegater mener konvensjonen ikke vil komme noen vei uten USA, og ifølge flere medier ser det ikke ut til at det blir noen enighet rundt dette med genetiske ressurser i løpet av COP10-møtet, som varer frem til 29. oktober.

Powered by Labrador CMS