Siste dag i felt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Verdens første live-overførte fiskeøgleutgraving er over, og nettet tas ned i løpet av kort tid. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Da er dagen kommet. I dag er siste hele dag i leiren, og det begynner for alvor å nærme seg slutten. Pakkingen er allerede i gang, hull graves igjen og dusjen, hamburgeren og senga på Funken i Longyearbyen er snart innen rekkevidde.

Nå kommer alle godsakene opp av snacks-kassa også, og alt det som har blitt spart til slutten skal spises opp. National Geographic var en tur innom i går med en pose med godsaker også, deriblant kaffe, så i dag tidlig var det fest i spiseteltet.

"Knoklene som Lene Liebe fant skal merkes, graves ned igjen og tas opp til neste år. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

I går kveld ble de siste gipskappene støpt, og det siste svaneøglehullet er snart gravd igjen. Som du kan se på bildene fra i går kveld var været fantastisk. Det er ofte det klarner opp her rundt 10-tiden på kvelden, og da kommer sola og vinden stilner.

Vi får et fantastisk lys, og det er vanskelig å gå og legge seg når været blir finere og finere utover natten. Det kommer til å bli uvant med mørke kvelder igjen.

"Utsikten her oppe er helt utrolig, og vi blir aldri lei av den. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Øglegraverne er allerede i full gang med å planlegge neste års ekspedisjon, som kommer til å bli på andre siden av haugen her, i Konusdalen. Gravelaget er stort sett det samme hvert eneste år, og opplegget blir bedre og bedre for hver gang.

De finner løsninger på alle problemene som dukker opp, alt fra å forhindre at telt blåser bort til hvor mange glass pulverkaffe man må ta med for å holde til 20 personer i over 2 uker.

"Her snus årets siste gipskappe. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

I dag skal National Geographic komme innom for å filme noen sekvenser til en dokumentar de holder på med. Jørn Hurum har blitt bedt om ikke å barbere eller gre seg, for å se så autentisk ut som mulig. Vi ser alle rimelig autentiske ut nå.

Jeg er nå på 9. dagen uten dusj, men de aller fleste har vært her oppe i over to uker. Det er virkelig ikke som jeg trodde, og man kommer langt med våtservietter. Likevel begynner vi virkelig å se frem til å få vasket oss ordentlig.

Veteranene snakker om at noe av det verste med å komme tilbake til sivilisasjonen er at det er så frytelig varmt inne. Flere av dem ender opp med å sove oppå dyna med vinduet åpent på hotellrommet i Longyearbyen.

Jeg tror jeg skjønner hva de mener, for nå koser jeg meg i teltet i genseren og det er bare et par varmegrader ute. Likevel begynner å se skikkelig frem til å kunne gå på do uten å se meg over skulderen etter isbjørn.

Helikopteret kommer klokken 9 i morgen tidlig og begynner å løfte ut alt utstyret, og forhåpentligvis vil jeg få tatt noen bilder og oppdatert bloggen i morgen kveld fra Longyearbyen.

"Jørn Hurum er fornøyd etter årets utgravinger. Over 3 skjeletter er tatt opp, og ingen ulykker har skjedd. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Powered by Labrador CMS