Spill en celle!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bildet er fra litt ut i spillet, og jeg har plukket opp en haug med organeller. (Illustrasjon: www.cellcraftgame.com)"

Det finnes vel få bedre måter å lære kompliserte emner på enn å leke seg gjennom dem. 

Jeg kom akkurat over et fascinerende spill som heter Cellcraft. I spillet styrer du en eukariotcelle som svømmer rundt i en petriskål, og målet med spillet er å sikre nebbdyrartens overlevelse.

Etter hvert som du spiller lærer du mer og mer om hvordan celler er bygd opp og hvordan de utvikler seg.

I første omgang dreier spillet seg om å få cellen til å produsere energi gjennom å få i seg glukose, beskytte seg mot virus og å plukke om ulike organeller som ribosomer, som bygger opp proteiner, og mitokondrier, som lager energi.

Du må hele tiden passe på å ha nok adenosintrifosfat (ATP), som er et stoff som cellene bruker som små energilagre.

Etter hvert skal du også hjelpe nebbdyrene med å kolonisere en ny planet. 

Spillets utviklere er kritisert for å slippe til kreasjonistiske tanker, og visstnok er et par av rådgiverne som har hjulpet programmererne med biologiske fakta kjent for å tro på såkalt intelligent design. Spillets utviklere er likevel klare på at de ikke støtter kreasjonistiske teorier. 

Prøv spillet her.

BBCs nettside finnes en rekke små spill hvor du lærer om ulike deler av kroppen, og på nobelprize.org finner du spill som handler om ulike vitenskapelige gjennombrudd.

Av Nobelpris-spillene liker jeg godt spillet hvor du skal ta vare på en hund med diabetes 1, spillet hvor du må ta blodprøver av trafikkofre og passe på at du gir dem riktig blodtype og Pavlovs hund-spillet hvor målet er å få en hund til å sikle på kommando. 

Internett er sikkert fullt av slike spill, men til tross for fellesferie har jeg ikke hatt tid til å tråle rundt for å finne alle de beste. Har du noen tips om bra nettsteder hvor du på interaktivt vis kan lære om vitenskapelige fenomener?

Powered by Labrador CMS