Uenighet i Nagoya

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: Bjørnar Kjensli)"

Etter over en uke med forhandlinger og diskusjoner på lavere nivå, er det nå snart duket for høynivåsamtalene her i Nagoya.

Politikere fra alle medlemslandene i FN-konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) skal være her fra 27. til 29. oktober, og målet er å bli enige om nye mål om bevaring av klodens biologiske mangfold.

Målene som ble satt i 2002 om å drastisk redusere tapet av biologisk mangfold innen 2010 er ikke nådd, og flere av nasjonene er nå skeptiske til å sette enda mer ambisiøse mål for 2020.

Arbeidsgruppene hadde frist til fredag i forrige uke om å bli ferdig med et utkast til en ny protokoll, men ble ikke ferdig. De fikk ny frist til mandag, men heller ikke denne greide de å holde. Nå gjelder det å bli enige før politikerne kommer på onsdag.

Punktene det er sterkest uenighet rundt er de som handler om hvem som eier genetiske ressurser (se tidligere bloggpost).

Her handler det om å få på plass en såkalt ABS-avtale (access and benefit sharing), og dette har medlemmene av konvensjonen prøvd på siden 1992.

Flere av utviklingslandene, særlig i Afrika, vil ha en avtale som også går tilbake i tid, noe som betyr at vestlige medisinprodusenter må betale utviklingsland kompensasjon for virkestoffer som kommer fra utviklingslandene – også for produkter som allerede er på markedet.

Dette kan bety flere milliarder kroner.

De vestlige landene vil, ikke overraskende, heller ha en regel som sikrer utviklingslandene kompensasjon for genetiske ressurser som tas ut fra og med etter at regelen eventuelt kommer med i CBD-protokollen.

Et annet punkt som er vanskelig å bli enig om er hvor mye av kloden som skal bevares. Et av CBD sitt nåværende mål er at 10 prosent av jordas kystområder skal bevares og ikke utsettes for fiskeri eller annen menneskelig aktivitet, men land som Brasil er skeptiske.

Målet om 10 prosent er ikke i nærheten av å bli oppfylt, og ulike land foreslår nå alt fra 1 til 20 prosent.

Utviklingslandene legger også press på de rike landene om en finansieringsordning slik at de skal få råd til å opprette de beskyttede områdene sine, men så langt ser det ikke ut som om de vestlige landene vil gi stort.

FN-medlemmene er langt fra enige, og med bare et par døgn til politikerne kommer, er det nå svært så hektisk i korridorene og møterommene på Nagoya Congress Center.

Powered by Labrador CMS