Vinteren har kommet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Øglegraverne tar seg tid til en liten snøballkrig. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Vi trodde det lille snøfallet i går bare var en anomalitet, men der tok vi nok kraftig feil. I dag tidlig våknet vi opp til mange centimeter med snø i hele leiren. Det er vakkert, men gjør gravearbeidet her oppe enda litt mer utfordrende.

Det at det er kaldt gjør egentlig ikke så mye, da vi har godt utstyr og nok klær. Det verste for øglegraverne er egentlig at det er vått. Det gjør børstearbeidet vanskelig, for man ender opp med å kline gjørme utover all steinen og knoklene helt til alt får samme farge.

"Julie Rousseau er like blid til tross for snøen og kulda. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Likevel fortsetter arbeidet, for nå er det bare et par dager til vi må være pakket sammen og klare til å dra. Helikopteret kommer på tirsdag eller onsdag.

Da skal vi fly opp til toppen av Janusfjellet og ta ned antennen og brenselcellen som står der oppe. Da mister jeg nettet, og får ikke oppdatert bloggen før på onsdag kveld.

"Janusfjellet i all sin vinterlige prakt. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Vinterværet er egentlig verst for geologene Øyivind Hammer og Marine Collignon. Det er vanskelig å få øye på de geologiske lagene i fjellsida når alt er dekket av snø, så de og noen av de andre som er her oppe har bestemt seg for å reise tilbake til Longyearbyen et par dager tidligere enn planlagt.

Svaneøglefunnet som du kan se på kamera 1 blir stadig mer spennende, og nå har graverne funnet alle fire overarm- eller lårbeina.

"Gravingen og børstingen pågår for fullt på svaneøgla, og de finner stadig nye knokler. kanskje de til og med finner hodet denne gangen. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

Det er spennende med tanke på å kunne se hvordan dyret har utviklet seg over tid, og det finnes veldig få svaneøgler som har alle disse propodial-knoklene intakte.

Vi gikk tom for kaffe i leiren i dag, noe som er lettere kritisk. Heldigvis har vi en hel haug te og solbærtoddy, men det blir likevel ikke helt det samme. Tre dager igjen før vi er tilbake i sivilisasjonen nå, og vi begynner for alvor å drømme om dusj, ordentlig mat og innendørs toalett.

"Her bæres et fiskeøglehode innpakket i gips. Nå har vi også begynt å pakke fossilene for å gjøre dem klare til utflyvingen på onsdag. (Foto: Bjørnar Kjensli)"

 

 

Powered by Labrador CMS